Grundvattnet mycket högre inför sommaren i år

TT

Publicerad 2018-05-14

En lantbrukare på en gård utanför Uppsala som förra året laddade upp med plasttankar inför sommaren.

Förra sommaren låg grundvattennivåerna i Sverige oroväckande lågt. I år ser situationen mycket bättre ut.

– Vi har ett helt annat utgångsläge. Det går inte att jämföra, säger Bo Thunholm, hydrogeolog på SGU.

Men samtidigt bör utsatta kustområden iaktta försiktighet redan nu.

Kommun på kommun införde bevattningsförbud för att spara på vattnet förra året. Flera myndigheter slog larm om den hotande vattenbristen och en debatt rasade om hur Sverige ska klara av vattenförsörjningen även under år då snö- och regnmängder är låga.

Men inför sommaren i år ser situationen annorlunda ut.

– Det är en stor skillnad, vi har fått en stor påfyllnad den gångna hösten. Vi har ett helt annat utgångsläge. Det går inte att jämföra, säger Bo Thunholm, hydrogeolog och grundvattenexpert på Sveriges geologiska undersökning (SGU).

"Väldigt avgörande"

Det mesta av regnet som faller under våren och sommaren sugs upp av växter eller dunstar. Därför är det viktigt att grundvattnet har en bra nivå innan dess.

– Utgångsläget inför sommaren är alltid väldigt avgörande, för under sommaren har man liten grundvattenbildning, säger Bo Thunholm.

Grundvattennivåerna i små magasin, som främst avser de med egna brunnar, ligger runt normalnivån i hela landet i SGU:s aprilmätning. För stora magasin, som är det vatten som samlas i stora sand- och grusåsar, är vattennivåerna nära det normala eller över det normala i norra och södra Sverige. I mellersta Sverige ligger de under det normala.

Trots att utgångsläget ser bättre ut i år höjer Bo Thunholm ett varningens finger för de utsatta kustnära områden som ofta får vattenbrist på sommaren, exempelvis Stockholms skärgård och Gotland.

Där är jordtäcket tunt, den magasinerande förmågan liten och regnmängderna små under sommaren.

– Det skadar inte om man redan nu iakttar ett visst mått av försiktighet. Nu sjunker nivåerna och normalt sett ska de fortsätta sjunka till augusti september månad, säger han.

Kan orsaka problem

Att inte byta vatten i poolen varannan vecka är något man kanske ska överväga.

– Det handlar ju om konsumtion som tar stora vattenmängder, som att vara försiktig med att vattna sin egen gräsmatta eller fylla pooler.

I norra Sverige, där SMHI nu varnar för höga vattenflöden till följd av snabb snösmältning, kommer grundvattennivån att stiga kraftigt i majmätningen som SGU gör, enligt hydrogeologen.

– Vi kommer att ha väldigt höga grundvattennivåer. Det kommer att vara blått över hela kartan, säger Bo Thunholm.

Nivåerna kan dock bli så höga att vatten tränger in i brunnar och i stället orsakar problem med vattenkvaliteten för privatpersoner.