Lantbrukarens djur omhändertagna – efter grov vanvård

Publicerad 2018-07-12

Kalmars länsstyrelse har omhändertagit omkring 160 vanskötta djur hos en köttbonde i Borgholms kommun.

14 djur var så illa däran att de fick avlivas.

”Ett djur var så svag och orkeslös att den inte orkade ta sig upp för kanten i lösdriftsstallet när han skulle tas ut för avlivning”, skriver Länsstyrelsen i kontrollrapporten.

Det var den 29 juni som en oanmäld inspektion gjordes hos köttbonden, efter att länsstyrelsen fått in en anmälan om allvarliga missförhållanden, skriver Ölandsbladet.

När bland annat en djurskyddshandläggare kom till platsen hittade de djur som var grovt vanvårdade.

”Länsstyrelsen möttes av högljutt råmande djur som vadade i 20–30 cm gödselvatten”, skriver Länsstyrelsen i sin kontrollrapport.

Hade inget foder – åt gödsel

De skriver även att djurens bäddar enbart bestod av gödsel och att det inte fanns någonstans där det var torrt och rent så att de kunde ligga ned.

Dessutom hade djuren inte tillgång till foder. När Länsstyrelsens företrädare föste fram det lilla foder de kunde hitta så rusade djuren fram för att äta, något som tolkades som att de var mycket hungriga.

”Några av djuren stod även och åt av gödseln i bädden”, står det i kontrollrapporten.

Hornet invuxet i huvudet

Ett djur hade även ett horn som vuxit tre centimeter in i huvudet, vilket Länsstyrelsen sett några månader tidigare. De hade då fått löften från lantbrukaren om att detta skulle åtgärdas, men det hade alltså inte gjorts.

“Invuxet horn”, noterar Länsstyrelsen till bilden.

Länsstyrelsen påpekar att det måste ha gjort mycket ont för djuret, särskilt då djuret behövt trängas och knuffas med andra tjurar för att få chans att komma åt något foder.

Det var även flera djur som drabbats av gödselförorening som därför led av gödselbränna. Gödselbränna uppstår när urin och avföring fräter på djuren, vilket leder till att djuren upplever sveda och smärta.

Alla djur omhändertogs direkt

Lantbrukaren brast på totalt 15 punkter enligt djurskyddslagen – bland annat vad gällde tillgång till foder, vatten och nödvändig vård.

Länsstyrelsen bestämde sig för att omhänderta alla djur – ungefär 160 stycken – och ansvara för deras omvårdnad med omedelbar verkan.

Efter att djuren undersökts av veterinär beslutades alltså att 14 skulle avlivas på grund av dess dåliga skick.

De skriver att ett djur: ”var så svag och orkeslös att han inte ens orkade ta sig upp för kanten i lösdriftsstallet när han skulle tas för avlivning.”

De djur som inte avlivats ska säljas eller har redan sålts till nya ägare.

När gödselvattnet sugits bort kunde de även märka att två djur hade kraftigt förvuxna klövar.

Lantbrukaren sa att han vanligtvis brukar ge djuren mer foder och att just den fredagen var den sämsta dagen som Länsstyrelsen hade kunnat komma på.

Länsstyrelsen: Kan leda till åtal

När Ölandsbladet pratar med Länsstyrelsens Gunilla Johansson, enhetschef på djurenheten, frågar de vad beslutet innebär för lantbrukaren.

– Det är omhändertagande av djuren och sedan kan det leda till åtal och blir det en fällande dom kan det bli djurförbud för lantbrukaren, svarade hon till tidningen.

Följ ämnen i artikeln