Organisation fick in illvillig ”julklapp” – nu ryter de ifrån

Publicerad 2018-12-13

I juletid finns det en mängd olika organisationer som hjälper utsatta familjer. I Norge ryter en av dessa ifrån – efter att de fått in en ”julklapp” med ett illvilligt budskap.

– Om mitt barn hade öppnat den här gåvan så hade jag blivit riktigt förbannad och sårad, säger Trine Langeland som driver Hjelp oss å hjelpe Rogaland.

Varje år mottar norska hjälporganisationen Hjelp oss å hjelpe Rogaland massvis med julklappar till barn i utsatta familjer. Men långt ifrån alla har en god tanke med sin gåva, skriver Rogalands Avis. Nu ryter organisationen ifrån på Facebook efter en uppenbart illvillig ”julklapp”.

I ett Pringles-rör hade någon placerat två kondomer med en tillhörande lapp. På den står det: ”De här skulle din mor och far använt, när de ändå inte har råd att köpa julklappar till dig”.

– Om mitt barn hade öppnat den här gåvan så hade jag blivit riktigt förbannad och sårad, säger Trine Langeland, som driver organisationen, till Aftonbladet.

Hon är själv mamma till fyra barn och blev bestört över ”gåvan”.

– Det var därför jag blev så arg. Alla kan hamna i en situation där man behöver hjälp, säger hon.

Organisationen har haft problem tidigare år med att personer ger bort saker i annat syfte än att sprida julglädje. Därför öppnar man nu alla klappar som redan är inslagna.

Eftersom organisationen hämtar gåvor från 20 butiker vet de inte vem som lämnat den ondsinta lappen. ”Visa lite medmänsklighet”, skriver man i Facebookinlägget och hoppas att folk ska tänka till.

Kritiseras för inlägget

Men inlägget har fått blandad respons. Vissa menar att det kanske är bättre att bara kasta gåvan. Att personen bakom det hela nu får den uppmärksamhet som den söker.

– Det kanske var dumt. Men vi är en liten organisation. Vi lägger mycket av vår privata tid på det här så vi blir påverkade, säger Trine Langeland.

Hjelp oss å hjelpe Rogaland

ANNONS