Honorärkonsuln: ”Ett vansinnigt beslut”

Publicerad 2017-03-19

GIBRALTAR. Att hjälpa svenskar i nöd är en väldigt liten del av honorärkonsuln James Gaggeros jobb. Han är affärsmannen som håller igång familjeföretaget i femte generationen.
Brexit gillar han inte.
– Det måste vara det mest vansinniga beslut som sansade människor tagit, säger han.

Gaggero låter inte som ett brittiskt efternamn men James ger ett intryck av att vara fullblodsbritt in i minsta detalj. Från den perfekta överklassengelskan till den nästan överdrivna artigheten. Kostymen sitter perfekt. Slipsknuten är oklanderlig.
Från början var The Bland Group ett rederi. I dag ägnar företaget sig främst åt turist- och hotellbranschen där man är en stor spelare på Gibraltar. Därför kan brexit, ett Storbritannien utanför EU, innebära stora förändringar för företaget som funnits sedan 1810.
– Brexit innebär massor av risk, säger honorärkonsuln och artikulerar noga varje ord. Stor osäkerhet råder kring vad som kan bli oönskade konsekvenser för Gibraltar.

Vi har överlevt alla kriser – vi överlever det här också

Han sveper med armarna över det blankpolerade skrivbordet där det vid sidan av hans ipad inte ligger någonting.
– Men vi har haft depression här i Gibraltar, vi genomgick andra världskriget och 13 års stängning av gränsen. Vi har överlevt alla kriser. Vi kommer att överleva även den här. Det finns en framtid även efter brexit men den kommer att se annorlunda ut.
För att möta brexit gör Bland Group upp diverse katastrofplaner för olika scenarior. James jämför läget med det som rådde när gaslampor var moderna men glödlampan precis uppfunnits.
– Vi kan inte blunda och hoppas. Det gäller att vara på rätt sida av tsunamin eller bli bortspolad.

Svensk läkare oroad för sitt jobb

Jan Peter Bengtsson är en av relativt få svenskar som är bosatta i Gibraltar. Han jobbar som läkare på det lokala sjukhuset. För honom och hans familj är brexit ett klart orosmoment. Det är inte alls självklart att de kan bo kvar i Gibraltar efter en brexit.
– Regeringspartiet är klart nationalistiskt och vill gärna att jobben i första hand går till Gibraltarbor. Det märks på sjukhuset där det är svårt att få kontrakt i mer än fyra år. Samtidigt är man beroende av utländsk arbetskraft. Många av mina kollegor söker nu brittiskt medborgarskap på grund av brexit.
Den 64-årige svenske läkaren ser också med oro på vad Spanien kan tänktas företa sig vid gränsen.
– Om det blir svårare att passera blir det inte särskilt trevligt att bo i Gibraltar. säger han. Om man inte vet om det tar 20 minuter att passera eller tre timmar blir det jobbigt. Då tror jag inte vi kommer att bo kvar.

Regeringspartiet vill att jobben går till Gibraltarbor

I dag åker han ofta över till den spanska sidan för att äta på restaurang eller besöka utflyktsmål. Flygplatsen med direktflyg till Sverige ligger bara en dryg timmes bilresa härifrån men i Spanien.
Jan Peter Bengtsson beskriver också en oro i stort för ekonomin. Han ser en risk att många företag kommer att flytta ut.
– Många företag lever på en förmånlig företagsbeskattning. Hur ska det gå för banker och spelföretag efter brexit? Antalet banker har redan minskat.

ANNONS