Erdogans hot mot Europa: Ni går inte säkra på gatorna

Uppdaterad 2017-03-28 | Publicerad 2017-03-22

”Fortsätter Europa på det här viset går inte en enda europé i någon del av världen säker på gatorna”, sa president Erdogan i Ankara i dag.

Uttalandet kommer efter den uppblossade konflikten mellan turkiska representanter och europeiska ledare sedan Turkiet förbjudits att kampanja i flera av länderna.

Stämningen är minst sagt uppretad mellan flera länder i Europa och Turkiet efter incidenter där turkiska representanter förbjudits att kampanja för Erdogans parti AKP om den författningsomröstning som hålls i Turkiet den 16 april.

President Recep Tayyip Erdogan har bland annat jämfört Tyskland och Nederländernas metoder med Nazityskland och sagt att man agerat ”fascistiskt”, något som ytterligare upprört både förbundskansler Angela Merkel och Tysklands nya president Frank-Walter Steinmeier. Den senare höll under dagen sitt första tal efter att ha blivit vald.

”Kollapsar”

Steinmeier krävde bland annat i sitt tal att den fängslade Die Welt-journalisten Deniz Yucel, som står inför rätta i Turkiet för spionanklagelser, ska släppas från häkte:

– Sluta upp med de avskyvärda nazijämförelserna! Klipp inte banden med de människor som vill ha partnerskap med Turkiet! Respektera internationella lagar och pressfrihet och släpp Deniz Yucel fri! sa Steinmeier.

Liknade förtäckt hot

Men Erdogan har fortsatt med sin hårda retorik. Under dagen uttalade han något som kan likna ett förtäckt hot, utan att utveckla resonemanget vidare:

– Fortsätter Europa så här kan inte någon europé i någon del av världen vandra säkert på gatorna, sa han till journalister vid ett kampanjmöte i Ankara, enligt brittiska The Independent.

Han fortsatte:

– Vi, som Turkiet, kräver att Europa respekterar mänskliga rättigheter och demokrati.

Nyhetsbyrån AFP gör tolkningen att Erdogan menade att européer riskerar samma behandling som turkar och muslimer enligt presidenten får i Europa.

Möten har ställts in

Erdogans representanter har försökt att kampanja i flera tyska kommuner och i Nederländerna för en ja-röst inför den 16 april, då Turkiet ska rösta om ett författningstillägg som kan ge presidenten utökad makt. Även turkiska medborgare i europeiska länder får rösta.

I några fall har turkiska politiker kampanjat i Tyskland, men i ett par av de tyska kommunerna har möten ställts in av säkerhetsskäl.

I Nederländerna kördes bland annat en av Erdogans ministrar ut ur landet och förbjöds att kampanja eftersom landet höll val samtidigt.

I Sverige hölls ett möte med en AKP-representant i Fittja i södra Stockholm den 12 mars, under stora protester.