Nytt bakslag för May: Regeringssamarbetet kan falla

Tidigare finansministern: ”Hon är dödsdömd”

Publicerad 2017-06-11

Nyvalet blev ett rejält magplask.

Nu kan också regeringsbygget kollapsa för den brittiska premiärministern Theresa May.

Det tilltänkta samarbetspartiet DUP tillbakavisar uppgifterna om en överenskommelse med May.

– Diskussionerna fortsätter, säger DUP-ledaren Arlene Foster.

Theresa May hade hoppats att nyvalet, som ägde rum i torsdags, skulle stärka hennes position inför brexit-förhandlingarna. Men det blev precis tvärtom. Hennes parti Tories blev av med 13 säten i parlamentet, och förlorade därmed sin majoritet.

Oppositionen har krävt Theresa Mays avgång. Men premiärministern håller emot. På fredagseftermiddagen sa May att hon hade nått en uppgörelse med nordirländska Demokratiska unionistpartiet, DUP.

Men det tillbakavisas nu av av talesperson för partiet.

”Samtalen som vi haft hittills har varit positiva. Diskussionerna kommer att fortsätta nästa vecka för att mejsla fram detaljerna och nå en överenskommelse gällande det nya parlamentet”, heter det i ett uttalande.

– Vi har haft väldigt bra samtal med det konservativa partiet om hur vi kan stödja dem i bildandet av en regering som kan ge stabilitet åt landet. De diskussionerna fortsätter, säger partiledaren Arlene Foster.

Möter motstånd i egna partiet

Men regeringsbildningen är inte den enda huvudvärken för premiärministern. Brittiska medier rapporterar att flera tunga personer i Mays eget parti arbetar för att för att få henne avsatt.

Mail on Sunday uppger att flera konservativa parlamentsledamöter har uppmanat utrikesministern Boris Johnson att agera för att ta Theresa Mays plats. Johnson dömer dock ut de uppgifterna som struntprat på Twitter.

”Jag stödjer Theresa May. Låt oss fortsätta med vårt arbete”, skriver han.

En rad andra profiler i det konservativa partiet kritiserar dock May öppet. En av dem är den tidigare finansministern George Osborne.

– Hon är dödsdömd, säger han, enligt Mail on Sunday.

Corbyn redo för nytt val

Oppositionsledaren Jeremy Corbyn, vars parti Labour gick starkt framåt i valet, sätter också press på Theresa May.

Han har flera gånger sagt att han är redo att bilda regering. I en intervju med BBC uppgav Corbyn att han är redo för ännu ett nyval.

– Det är mycket möjligt att det kommer att bli ett val senare i år eller i början av nästa år och det kan vara en bra sak för vi kan inte gå igenom ännu en period av stor instabilitet, sa Labour-ledaren i intervjun.

– Vi har ett program, vi har stöd och vi är redo att ge oss in i en ny valkampanj hur snart den än kommer.