Jonas Sjöstedt går emot partiet i vapenfrågan

Publicerad 2022-02-28

Sverige skickar militärt stöd med bland annat pansarskott till Ukraina.

Något alla partier i riksdagen var för – utom Vänsterpartiet.

Nu går den tidigare partiledaren, Jonas Sjöstedt, ut och kritiserar Nooshi Dadgostars partis beslut.

Sverige tog ett historiskt beslut på söndagen och skickar vapen till pågående krig. 5 000 pansarskott, 5 000 hjälmar, 5 000 kroppsskydd och 135 000 fältransoner mat levereras till Ukraina.

Det meddelande statsminister Magdalena Andersson (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) på en presskonferens på söndagskvällen.

Regeringen har fått brett stöd i riksdagen för att skicka krigsmateriel till Ukraina. Men Vänsterpartiet säger nej till pansarskott, vilket har väckt kritik.

Jonas Sjöstedt går emot Vänsterpartiet i vapenfrågan.

Uppmanar Vänsterpartiet att stödja beslutet

Nu går Jonas Sjöstedt, vänsterparitets förra partiledare, ut och kritiserar Nooshi Dadgostar och partiets beslut.

Ukraina har rätt att försvara sig. Det ligger i Sveriges säkerhetsintresse att Rysslands invasion inte lyckas. Vänsterpartiet är för sanktioner mot Ryssland och stöd till Ukraina. Som medlem i V uppmanar jag partiledningen att också stödja beslutet om pansarskott till Ukraina.”, skriver han på Twitter.

Vänsterpartiet: Inte en enkel fråga

Förslaget om stöd till Ukraina lades fram som ett utskottsinitiativ i finansutskottet. Vänsterpartiet är det enda partiet som reserverar sig när det gäller att ge Ukraina svenska pansarskott.

– Det här är inte en enkel fråga. Vi anser att det finns skäl att hålla på det regelverket som finns för vapenexport. Ska man ändra på det krävs en mer noggrann analys, sa Vänsterpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Ali Esbati, efter gårdagens beslut.

Han syftar på regelverket om att Sverige normalt inte ska skicka vapen till ett land i krig.

– Skickar man in vapen i krigförande områden så finns ökad risk att de hamnar på avvägar och i fel händer, säger Esbati.

Skickar pansarskott

Ukraina har efterfrågat det svenskt-brittisk vapnet Robot 57 (NLAW), men Sverige har beslutat att skicka pansarskott 86 i stället.

– Det här är en avvägning som vi gör utifrån de samlade resurser vi har i svensk försvarsmakt. De har efterfrågat vapensystem som kan slå just emot pansarvagnar och stridsfordon, det här är ett sådant system, säger Peter Hultqvist.

Försvarsministern har betonat att panskarskott 86 är ett system som är enklare att hantera och att det kan hanteras av en enskild soldat samt att vapnet kräver ingen utbildning.

Aftonbladet söker Jonas Sjöstedt.

Vänsterpartiet reserverade sig i Finansutskottet mot beslutet att skicka pansarskott till Ukraina.