Fler svenskar reser till Storbritannien – trots vårens attacker

Publicerad 2017-06-19

Flera terrorattentat med dödlig utgång har drabbat Storbritannien de senaste månaderna.

Men trots detta drar sig inte svenskarna för att resa dit – snarare tvärtom.

– Bokningarna i maj i år ligger 18 procent högre än samma tid förra året, säger Lina Eklund på resebolaget Resia.

Vänster: London. Höger: Annika Malm.

Westminister Bridge, Manchester Arena, London Bridge, Borough Market – och nu senast Finsbury Park.

De våldsamma attackerna i Storbritannien har varit många under våren. Svenskarnas resande dit har dock inte minskat – snarare tvärt om.

– Mellan 1 januari och 18 juni i år har bokningarna ökat med fem procent jämfört med samma period förra året. Bokningarna i maj i år ligger 18 procent högre än bokningarna i maj förra året, förklarar Lina Eklund på resebolaget Resia.

Manchester minskat

En rundringning till flyg- och resebolagen Ving, Apollo, Tui, Ticket, Norwegian och SAS ger ungefär samma svar: svenskarnas resor till Storbritannien har inte minskat märkbart under våren. Även hos Ticket har man sett en ökning jämfört med förra året, med undantag för en destination:

– Den minskning som jag kan se är bokningar till Manchester, med avresa den senaste månaden. Det är dock ingen kraftig nedgång, bara 3,8 procent, säger Katarina Daniels på Ticket.

”Tvekade in i det sista”

Ändå finns det de som tvekar att åka. Annika Malm, 35, hade bokat en Londonresa tillsammans med sin man den 6 juni. Tre dagar före resan inträffade attacken på London Bridge och Borough Market i London. Det fick dem nästan att stanna hemma.

– Det kändes otryggt med tanke på att det varit så mycket i London senaste tiden. Vi var rädda att det skulle hända igen, säger hon.

Kvällen före resan hade hon fortfarande inte bestämt sig, och skrev ett blogginlägg om sina funderingar. I slutändan bestämde de sig ändå för att åka.

– Vi var jätteosäkra in i det sista. Vi bestämde oss kvällen innan för att åka. Det kanske hade varit annorlunda om man haft barnen med sig, men nu var det bara vi, säger hon.

Väl på plats i London var Annika till en början orolig att röra sig på platser med mer folk, till exempel tåg, köpcentrum och Oxford Street. Senare släppte dock oron något. Hon känner att det var rätt val att åka.

– Man ska inte låta sig hindras, inte låta dem som gör attackerna få som de vill. För det får de ju om vi ändrar vårt sätt att leva, säger Annika Malm.

”Undvikande leder till ökat undvikande”

Lisa Clefberg är legitimerad psykolog och har forskat på oro och ångest i över 18 år. Hon menar att en möjlig förklaring till att resorna inte minskat är att vi svenskar generellt har en så pass positiv bild av Storbritannien.

– Om man har mycket positiv information om en plats krävs det ofta en större mängd negativ information för att man ska utveckla ett undvikande inför den platsen. I och med att vi är vana vid England, antingen genom att vi själva varit där eller har många vänner som varit där, är det lättare att se attackerna som enskilda händelser. Det skulle krävas fler attacker för att börja välja bort en plats man känner till väl som resmål., säger hon.

Hon säger också att det finns en risk med att undvika platser på grund av negativa händelser som inträffat där.

– Har man väl börjat lägga om sitt beteende och undvika platser eller situationer, är det lätt hänt att undvikandet gradvis ökar. Syftet bakom terrorism är ju bland annat att skapa rädsla. Om vi då börjar undvika platser riskerar vi att bli allt mer begränsade, säger hon.

Rådet till den som känner sig orolig är att försöka tänka rationellt kring rädslan – att vara uppmärksam utan att låta rädslan styra.

– Det är bra att hålla koll på nödutgångar, veta att man kan springa därifrån, gömma sig och underrätta myndigheter. Att ha någon form av handlingsplan i bakhuvudet utan att begränsa sin vardag och klippa bort saker, säger Lisa Clefberg.