Selma, 8, samlar in pengar för att göra gamla glada

Publicerad 2015-07-08

"Först ville hon hitta ett botemedel så de också kan hoppa och leka"

Selma Stjärnhem från Karlstad är bara åtta år gammal men hon har redan en hel plan utformad med ett enda mål. Att göra gamla människor lite gladare.

– Vi säljer fika och samlar in pengar för att kunna bjuda ålderdomshem på storfika, säger hon till Aftonbladet.

Idén kom till när åttaåriga Selma Stjärnhem var vid en affär med familjen. Hon såg en äldre man som hade svårt att ta sig in i bilen. Pappa Andreas hjälpte mannen, som var dement, tills dennes fru kom och tog hand om honom.

– Då kom jag på att jag ville göra någonting för de gamla så då pratade jag med pappa, säger Selma till Aftonbladet.

– Jag förklarade att han var gammal och dement. Hon sa att hon ville hitta ett botemedel så att gamla kan hoppa och leka som jag, berättar Andreas Stjärnhem.

"Vi har sålt slut"

Nu har Selma tillsammans med storasyster Greta, 10, och kusinen Ella startat "Selmas utmaning" där de utmanar alla andra i samhället att göra något bra för de äldre. Själva har de börjat sälja fika där alla pengar samlas in för att bjuda ett helt ålderdomshem på fika. De sålde fika för första gången på tisdagen hemma i Karlstad.

– Det är jätteroligt, vi har sålt slut. Vi har fått in 431 kronor, säger Selma.

För storasyster Greta var det självklart att hjälpa till.

– Jag förstod direkt hur hon menade och kände, säger hon.

På torsdagsförmiddagen ska de sitta och sälja fikabröd igen, och nu börjar fler och fler känna till utmaningen, som även blivit en Facebooksida. Pappa Andreas blir berörd av döttrarnas initiativ.

– Man blir otroligt stolt av att se deras små hjärtan bli så stora. Jag tror det är superviktigt att det kommer en åttaåring och tycker något sånt här.

"En idé ingen landstingschef skulle komma på"

I framtiden vill Selma göra flera andra saker för att göra de äldre glada. Bland annat har hon planer på att låta barn gå hem med sitt husdjur till gamla så de får klappa och leka med djuren.

– Det är en idé som en landstingschef aldrig skulle komma på, säger Andreas Stjärnhem.

Följ ämnen i artikeln