Han är världens längsta tonåring – och fortsätter växa

Publicerad 2016-09-22

Alla växer i tonåren men få växer som 19-årige Broc Brown i USA. Han är världens längsta tonåring med en rekordlängd på 2,33 meter – och blir bara längre, skriver The Mirror.

– Han var drygt 1,50 meter när han gick på förskolan, säger hans mamma Darci.

19-årige Broc Brown från Michigan i USA är världens längsta tonåring med sina 2,33 meter. Han växer 15 centimeter per år och fortsätter han att växa i samma takt kan han nog bli längre än världens längsta man, Sultan Kosen som är 2,48 meter.

– Han var cirka 1,57 meter när han gick på förskolan, säger hans mamma Darci.

När Broc gick i högstadiet var han runt 1,82 meter och i gymnasiet var han 2,13 meter.

– Han har en genetisk sjukdom och det finns inget som kan få honom att sluta växa – jag vet inte om han någonsin kommer att sluta göra det.

”Glad över att få leva länge”

Vid fem års ålder fick Broc fick diagnosen Sotos syndrom, även kallad cerebral gigantism vilket betyder storväxthet utlöst från hjärna – i Sverige föds 5-10 barn med syndromet varje år enligt Socialstyrelsen.

Då trodde man inte att han skulle överleva tonåren. Men nu är läkarna övertygade om att Broc kommer att ha en normal livslängd trots hans hälsoproblem.

– Det var den bästa nyheten jag fått, jag är så glad över att jag kommer att få leva länge, säger Broc till The Mirror.

Samtidigt är han medveten om att det kommer vara en stundvis hård livstid. Förutom att han är lång har han också inlärningssvårigheter, problem med ryggen, adhd, och ett påfrestat hjärta. Dessutom föddes han bara med en njure. Han kan därför inte ta smärtstillande.

– Det känns ungefär som att någon slagit med ett tennisracket igenom min rygg. Jag önskar att läkarna kunde göra något åt min smärta.

Behöver specialtillverkade kläder

Hans hälsoproblem har inte bara påverkat honom. Även hans mamma fick ryggproblem när hon bar honom som femåring.

– När du har en femåring som skadat sig och kommer till dig för tröst, då tar du upp honom i famnen, säger hon till The Mirror.

Familjen har även ekonomiska problem. Broc behöver specialtillverkade kläder och skor samt anpassad säng och stol. De har dock fått hjälp av människor i omgivningen som bidragit med pengar.

– Men de pengarna räckte inte länge. Vi har haft en del kläder men nu har han växt ur dem så vi måste samla in pengar igen.

Trots problemen ser mamma Darci fram emot en lång framtid med sin son. Och Broc själv drömmer om att jobba.

– Jag skulle vilja arbeta för en sportaffär eller liknande, som kassör eller något. Jag vill bara ha ett eget arbete.

Följ ämnen i artikeln