20 barn har fått medicin men kan inte ta den

Publicerad 2018-05-30

Flera barn befinner sig i Elises situation ­– de har fått recept på adhd-medicin men kan inte börja medicinera.

Bara i sjukvårdsområde Malmö-Trelleborg väntar ett 20-tal barn. Problemet är att det inte finns tillräckligt många specialistsjuksköterskor.

– Jag förstår att det är svårt. Väldigt många patienter har väntat väldigt länge, säger Fredrik Löfgren, områdeschef barn- och ungdomspsykiatri Malmö och Trelleborg.

Det är hårt tryck på barn- och ungdomspsykiatrin i Malmö och Trelleborg. Värst är det för mottagningen Norr Söder i Malmö. Där väntade 150 barn i början på maj på att få komma på adhd-utredning.

En del barn kan, enligt Fredrik Löfgren, områdeschef barn- och ungdomspsykiatri Malmö och Trelleborg, få vänta så länge som ett år på en utredning.

När barnet sedan har fått en diagnos tar det ofta stopp igen ­– då börjar väntan på medicinering.

Flera i samma sits

Elise är alltså inte ensam om att ha fått en adhd-medicin men inte kunna använda den.

Bara i sjukvårdsområde Malmö-Trelleborg befinner sig just nu ett 20-tal barn i samma situation.

– Problemet är att vi har tappat en sjuksköterska. Vi håller på att rekrytera en ny men denne kommer vara på plats först i höst, säger Fredrik Löfgren.

Medicinerna mot adhd är narkotikaklassade och kan ge en del allvarliga biverkningar. Därför måste barn som får medicinen gå på regelbundna kontroller.

– Man kan få högt blodtryck. Så högt att det blir direkt farligt. Det kan bli en aptitnedgång och det finns en liten risk för hjärtproblem. Så det är viktigt att medicineringen följs upp på ett säkert sätt, säger Fredrik Löfgren.

”Krävs kompetens”

Varför kan inte en sjuksköterska på vårdcentralen gör de kontrollerna?

– Det krävs den kompetens som en specialistsjuksköterska har. I alla fall inledningsvis. När man sedan är inkörd på medicinen kan man få gå till sin skolsjuksköterska och kontrollera blodtryck och vikt. Det har vi några barn som gör.

Vad har du att säga till Elise och andra barn som väntar?

– Det är väldigt beklagligt att vi inte kan erbjuda medicinering i den takt vi skulle vilja.

Elises mamma har ringt flera gånger de senaste veckorna för att få ett svar om när dottern kan få börja med medicinen. När blir det av?

– Till hösten hoppas vi att vi kan börja medicinera de barn som väntar nu.