Hemtjänstanställd skulle få ärva miljoner – döms till fängelse

Publicerad 2018-03-09

92-åringen blev mycket fäst vid sin hemtjänsthjälp och testamenterade hela sin kvarlåtenskap till henne. Värde: minst nio miljoner kronor.

Nu döms kvinnan till 2,5 års fängelse.

– Jag var väl lite kär, har 92-åringen sagt.

Den 92-årige mannen levde ensam i sitt hus i Stockholmsområdet och hade få sociala kontakter. Efter en operation för ett par år sedan fick han utökad hjälp i hemmet av två anställda på ett hemtjänstföretag, en kvinna i 40-årsåldern och en man i 60-årsåldern.

92-åringen har berättat i förhör att han tyckte att kvinnan var ”enastående fin”:

– Sedan hon började jobba hos mig har tillvaron förbättrats avsevärt. Jag var väl lite kär.

Hemtjänstkvinnan tog med honom i tjänstebilen för fika, lunch och shopping, ibland följde han med och väntade i bilen då hon jobbade med andra brukare.

– Jag uppskattade det oerhört.

Men kommunen fick efter en tid in flera orosanmälningar. En om att de hemtjänstanställda köpt en bil för 90 000 kronor för åldringens pengar och att flera okända pengauttag ska ha gjorts från målsägandens bankkonto.

I somras skrev så 92-åringen ett testamente där kvinnan skulle ärva hela hans kvarlåtenskap: banktillgångar och en fastighet med ett sammanlagt värde av minst nio miljoner kronor. Kommunen gjorde då en polisanmälan.

Ocker och muta

Nu har hemtjänstkvinnan dömts, mot sitt nekande, till 2,5 års fängelse för grovt ocker, försök till grovt ocker samt grovt tagande av muta.

Mannen i 60-årsåldern frikänns från delen som rör testamentet men döms till villkorlig dom för grovt ocker och grovt tagande av muta. Tillsammans ska de båda betala den 92-årige mannen 216 000 kronor i skadestånd.

Ska överklaga fängelsedomen

Det var efter en konflikt med en släkting som den 92-årige mannen skrev ett nytt testamente, i sällskap av kvinnan. Efter besök på flera juristbyråer föll valet till slut på en, och enligt det testamentet skulle kvinnan få ärva hela hans kvarlåtenskap.

Kvinnans försvarare, advokat Baharak Vaziri, säger att domen ska överklagas.

– Tingsrätten har dömt henne väldigt hårt i syfte att avskräcka andra som jobbar inom hemtjänsten.

Hon menar, vilket styrks av uppgifter i förundersökningen, att 92-åringen lever ett frikostigt liv där han är generös med dricks då han tar taxi, besöker restauranger och frisörer och strör pengar omkring sig.

”Han gör vad han vill med sina pengar”

– Han är av inställningen att han gör vad han vill med sina pengar och har ingen sjukdomsbild, ingen demens. Han är jätteklar.

Delen som rör testamentet är dock besvärande för klienten då hon jobbade i hemtjänsten.

– Men hon har inte bett om att få arvet. Andra orsaker ligger bakom, anhöriga som aldrig hört av sig tidigare och inte vill förlora pengarna.

Det framgår av flera förhör med mannen att han ändrat i testamentet av egen fri vilja och att han ännu hyser starka känslor för den anställda kvinnan och saknar henne väldigt mycket:

– Jag vill att hon ska ärva mig. Det är mitt fel att den här situationen har uppstått. Livet har blivit tråkigare.

Följ ämnen i artikeln