Philae fungerar – men står i skugga

Uppdaterad 2014-11-14 | Publicerad 2014-11-13

Philae lyckades landa på kometen.

Men den makalösa bedriften är nu överskuggad.

Bokstavligen.

Efter att vetenskapsvärlden jublat och gjort high five är nu stämningen lite mer dyster. Rymdsonden Philae som sedan 17-tiden i förrgår står på kometen 67P har problem.

Sonden är batteridriven och klarar sig i drygt 64 timmar. Tack vare solpaneler var tanken att Philae skulle kunna arbeta en timme extra varje dag. Problemet? Sonden har ställt sig i skuggan av en klippa.

– Vi står i permanent skugga, och det är en del av problemet, säger Jean-Pierre Bibring, en av rymdprojektets ledare, till AP.

Men det finns hopp. Forskare på jordens yta ska försöka ställa om solpanelerna så sonden kan fortsätta sitt liv i yttre rymden.

– Många av instrumenten har redan hämtat in vad de skulle. Mycket vetenskap utförs nu, säger Bibring till AP.

Kan skickas ut i yttre rymden

Den harpun som skulle låsa fast Philae på 67P avfyrades inte vid landningen. Minsta felaktiga rörelse gör att Philae riskerar studsa ut i den oändliga rymden. Gravitationen på kometen är minimal, Philae väger inte mer än ett gram på ytan.

Det skapar mer problem. Ombord finns en borr som ska ta prover från 67P, som är att betrakta som en kosmisk tidskapsel med information om rymdens historia i sitt inre.

– Att borra utan att Philae är ankrad med harpunen är farligt. Den kanske välter då, säger Stephen Ulamec, projektledare för sonden.

En hård tillvaro

Trots flera bekymmer har sonden lyckats med delar av sitt uppdrag. Under gårdagen tog jorden emot flera bilder som visar den hårda och ensamma komettillvaron 500 miljoner kilometer ut i rymden.

– Sonden är för tillfället stabil och producerar data. Philae mår bra, säger Ulamec till AP.