Politiker: Ge IS-krigare jobb och terapi

Publicerad 2015-01-16

Återvändande IS-krigare bör få hjälp med terapi och att komma i jobb.

Det säger Rasmus Persson (C), kommunalråd i Örebro.

Men förslaget sågas av terrorforskaren Magnus Norell.

– Vill man öka rekryteringen till IS så är det en fantastisk idé, säger han.

I Örebro är frågan om hemvändande IS-krigare högaktuell.

Tidigare i veckan kom rapporter om att två svenska IS-sympatisörer dött i strider i norra Irak. Båda var hemmahörande i Örebro.

– Vi i kommunledningen har haft en diskussion om hur vi ska hantera unga örebroare som rekryteras till terrorverksamheter, säger kommunalrådet Rasmus Persson.

”Vad är alternativet?”

En åtgärd som diskuterats är att ge psykologhjälp och jobbinsatser till personer som återvänt efter att ha stridit med Islamiska staten.

– Om man har krigat med IS så behöver man stöd och hjälp. Dels för att man har extrema åsikter, men också för att man varit med om hemska saker. Jag är inte så naiv att jag tror att man omvänder en extremist med terapi, men man kan inte omvända någon genom att göra ingenting, säger han.

Han understryker att han tycker att IS-krigarna ska kunna drabbas av rättsliga konsekvenser, men att det är en fråga för riksdagen. Hans jobb som lokalpolitiker är ett annat.

– Deltar man i ett krig i ett annat land så ska man straffas, men det finns inte lagstiftning för det. På lokal nivå är det orimligt att inte stödja och hjälpa.

Han fortsätter:

– Vad är alternativet? Att blunda och inte ge någon hjälp alls? Vill man påverka människor så måste man erbjuda ett alternativ.

”Budskapet blir att det är helt okej”

Rasmus Perssons utspel möts med blandade reaktioner från ledande terrorexperter.

Magnus Norell, forskare med inriktning mot terrorism, sågar förslaget vid fotknölarna.

– Vill man öka rekryteringen till IS så är det en fantastisk idé. Budskapet blir ju att det är helt okej att bete sig så här och när du kommer tillbaka så fixar vi med jobb, bostad och terapi, säger han.

Men hans kollega Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan, håller inte med.

– Det här är helt rätt väg att gå. Det handlar om att tillämpa hårda polisiära åtgärder och samtidigt jobba förebyggande med dem som kommer hem och de som planerar att åka, säger han.

Vad säger du till dem som tycker att det här är att dalta med terrorister?

– Då vet man inte hur det här med terrorbekämpning egentligen fungerar. Förebyggande och repressiva åtgärder går hand i hand, säger Magnus Ranstorp.