Hundar har markerat på tre platser

Publicerad 2014-03-16

En stor lavin gick på förmiddagen i Riksgränsen och ett stort sökpådrag har pågått hela dagen.

En person drogs med i lavinen med hittades oskadd.

Nu har hundar markerat på tre platser i snömassorna – och polisen gräver just nu efter överlevande.

Det var under söndagsförmiddagen som lavinen slog till i Nordalsfjället i Riksgränsen. Polisen uppgav tidigare att lavinen var 500 meter bred. En person drogs med i lavinen men hittades oskadd.

– Vi har pratat med personen som verkar må bra. Personen säger att inga andra skidåkare fanns i närheten när lavinen gick, säger Kristina Sjöström tillförordnad informationschef för polisen Norrbotten.

Ingen annan person har anmälts som saknad, men sökningsarbetet efter människor som kan ha fastnat i lavinen är fortfarande enormt.

– Vi håller fortfarande på. Vi har precis fått ljus som gör att vi kan söka även i mörkret, säger Kristina Sjöström.

"Vi gräver just nu"

Polisen uppgav tidigare för Aftonbladet att civila fjällräddare med hundar, eftersökshundar från Norge och polisens egna hundpatruller har satts in i sökandet. 30 personer från Försvarsmaktens Bergspluton hjälper också till i arbetet och en polishelikopter och en ambulanshelikopter finns också på plats.

När Aftonbladet pratar med Kristina Sjöström vid 19-tiden på söndagskvällen säger hon att hundar har markerat på tre ställen.

– Vi vet inte vad det är. Vi gräver just nu men snömassorna är väldigt stora. Det kan lika gärna vara skidutrustning, säger hon.