EU-länder ska enas om brexitavtal

Bryssel, TT:s korrespondent

Publicerad 2018-11-19

EU-minister Ann Linde och hennes kollegor diskuterar brexit. Arkivfoto.

Fisket spökar när de kvarstannande EU-länderna i dag möts för att säga sitt om utkastet till utträdesavtal med Storbritannien.

Ett klartecken är ändå att vänta.

EU-minister Ann Linde (S) räknar med att "frågetecknen ska rätas ut" under förmiddagens ministermöte i Bryssel.

– Jag tror att de flesta precis som vi tycker att det är ett väldigt bra förhandlat avtal. Men det finns fortfarande länder som har invändningar och jag gissar att det är just det som vi kommer att gå igenom, säger Linde på väg in till mötet.

Sedan den brittiska regeringen sagt ja i förra veckan behöver nu också EU säga sitt om avtalsutkastet. Det görs i en hel rad steg där EU-ministrarnas möte i dag närmast kommer att följas av ett extrainsatt toppmöte för stats- och regeringscheferna på söndag.

Oro om fisket

Från EU:s sida har hittills enigheten varit stor i förhandlingarna med Storbritannien. Kritiska synpunkter finns dock på det utkast som tagits fram – inte minst från stora fiskeländer som velat se mer om fiskerättigheter inskrivet redan i utträdelseavtalet. Motståndet är emellertid knappast tillräckligt för att i det här läget börja kasta grus i maskineriet.

– Vi måste säga ok i dag på Europaministrarnas möte. Och det är också min bedömning att vi kommer att göra det, men det är inte så att det bara kommer att glida igenom, utan det är fortfarande några länder som har synpunkter på några frågor, säger Linde.

”Ordentlig diskussion”

Hur de synpunkterna ska tas upp utan att man behöver ändra i det avtal som ligger blir nu dagens fråga.

– Är det saker som man kan ta in i de framtida förhandlingarna till exempel? Eller finns det andra sätt som man kan lösa det som fortfarande är frågetecken? Det kommer att bli en ordentlig diskussion på dagens möte, gissar Linde i Bryssel.