Rekordmånga sjöräddningar i sommar

Publicerad 2018-08-09

En av sjöräddningens båtar. (Arkivbild).

I sommar har det gjorts rekordmånga sjöräddningar i Sverige.

Mest ökar antalet drunkningstillbud och bränder ombord.

– Det är en så markant ökning att det inte känns som en slump, säger Mattias Hyllert på Sjöfartsverket.

Under en av de varmaste somrarna Sverige upplevt har antalet sjöräddningar varit fler än någonsin. Mellan maj och juli larmades Sjöfartsverket till 651 sjöräddningsfall. Det är den högsta siffran sedan man började föra statistik över detta år 2000 – 27,8 procent fler än medelvärdet för de föregående fem åren.

– Vi kan spekulera i att vädret leder till att fler människor ger sig ut på sjön eller befinner sig vid vattnet och då är det naturligt att antalet olyckor ökar, säger Mattias Hyllert, direktör för sjö- och flygräddning på Sjöfartsverket.

Antal fall utan farkost har dubblerats

Det är tredje året i rad som siffrorna ökar. Och likt tidigare år rör sig de flesta fall – 457 stycken – om fritidsbåtar i nöd.

– Det som ändå sticker ut är drunkningstillbuden och att brand ombord har varit vanligare i år än tidigare. Det är så pass markant att det inte bara känns som en slumpmässig variation, säger Mattias Hyllert.

Antalet ärenden med personer utan farkost har nästan fördubblats jämfört med samma period i fjol. Bränder på båtar var i sommar 35 – jämfört med 27 i fjol och 17 året innan. Men Mattias Hyllert tror inte att bränderna, som sommarens skogsbränder, har att göra med vädret.

– Man ska vara försiktig med att dra slutsatser att det är liknande orsaker, säger han.

– Det finns ju väldigt mycket som är lättantändligt, det är plast och bränsle och fotogen och sprit att elda med som finns ombord, så riskfaktorn är hög. Är det många som är ute och rör sig så är det klart att det kan öka, men det har ökat något mer än vad larmen i allmänhet har ökat.

97 personer har drunknat

I år har 97 personer dött i drunkningsolyckor i Sverige – vilket är den högsta siffran sedan 2003. Endast fem av dessa fall har skett vid en farkost, enligt Svenska Livräddningssällskapets statistik.

– Det är positivt att man har möjlighet att vara ute på sjön. Om larmsamtalen ökar i takt med att fler människor är ute så är det väl en naturlig ökning, säger Mattias Hyllert.

– Sedan tycker jag att det är viktigt att man hellre larmar och vi har tid att rädda någon än att man väntar och att personen inte är räddningsbar längre. Så ur det perspektivet så behöver inte antalet larm vara alarmerande. Det är värre att folk drunknar men för vår del, med drunkningar från båt, så är det inte en ökning. Då visar det att alla de här larmen som vi åkt ut på har gjort skillnad.