Roger tvingades nödslakta alla kor – får inte köttet sålt

Publicerad 2018-08-13

Efter månader av extremt väder kommer äntligen lite regn, och de totala grillförbuden börjar hävas på sina håll.

Men för bönderna som tvingats till nödslakt ser situationen inte ut att lätta.

– Det här är bara början på ett jättestort problem. De som var förmögna förut kanske inte har något kvar, säger Roger Ebersson, 51.

Det ovanligt varma vädret i maj togs till en början emot med entusiasm på många håll, men i juni ledde torkan till foderbrist och i juli stod stora delar av Sverige i brand.

Det eldnings- och grillförbud som infördes för att förhindra ytterligare bränder resulterar nu i ett än hårdare slag mot bönderna i torkans efterdyningar. Det uteblivna grillandet leder också till uteblivna köttinköp.

Bonden Roger Ebersson, 51, är en av många som tvingats till nödslakt av sina 60 mjölkkor då fodret inte räckte till.

– Det känns ju fruktansvärt, men man kan ju inte ha djur om man inte har foder. Slakterierna säljer ju inte tillräckligt med kött. De slaktar inte mer än de säljer. Jag är inte emot grillförbud, de fruktansvärda skador som uppstått i Norrland har ju påverkat alla skogsägare. De som var förmögna förut kanske inte har något kvar, säger Roger Ebersson från Brandstorp i Jönköpings län.

Roger har även anmält hälften av sina tjurar till slakt, men de redan långa slakteriköerna fortsätter att växa. Han räknar med att få vänta flera månader på slakt. Roger lever därför med en ständig oro inför att stå utan foder till 200 djur, utan möjlighet att slakta dem.

– Det här tar all min tid och kraft. Jag kan ju inte stå här i november och inte ha någon mat till djuren. Väldigt många bönder hoppas på en tredje skörd för att klara sig till mars-april, och sedan vet de inte vad de ska göra. Det här är bara början på ett jättestort problem.

I början av sommaren bestämde sig flera mataffärer för att helt sluta köpa in utländskt kött. Roger Ebersson tycker att även kommuner och landsting ska upphandla kött från Sverige, inte minst med tanke på de strängare regelverk som råder här.

– I stället för att ge bönderna 1,2 miljarder så skulle de ha sett till så att slakterierna går för fullt, så vi blir av med djuren. Vi svenska bönder får inte, och vill inte heller, använda så mycket antibiotika som de gör i Sydeuropa. Men då ska vi ju handla svenskt också, annars kan vi släppa på våra regler och sänka priset. Då kanske vi kunde vara med och konkurrera lite också, säger Roger Ebersson.

Följ ämnen i artikeln