De flyger jorden runt för Stockholm

Uppdaterad 2018-10-19 | Publicerad 2008-02-19

Madagaskar, Kina och New York.

Stockholms politiker reste långväga för att representera staden internationellt förra året.

– Hur vi resonerar? Det är väldigt enkelt: det ska vara till nytta för stockholmarna, säger Bo Bladholm (m), ordförande i stadsfullmäktige.

Cirka 300 inbjudningar till olika internationella arrangemang kom in till Stockholms stad förra året.

Staden valde att skicka ut politiska representanter till 28 av dem.

Bland annat åkte stadsbyggnads- och trafikborgarrådet Mikael Söderlund (m) till Madagaskar i oktober för att försvara en plats i storstadsorganisationen Metropolis styrelse.

– Att de lägger det på Madagaskar kan man ha synpunkter på, det tycker jag också. Däremot var det viktigt att vi var med och bevakade stadens intressen. Det gjorde att vi fick en styrelseplats, säger Bo Bladholm (m), ordförande i Stadsfullmäktige.

Han utgör, tillsammans med finasborgarrådet Kristina Axén Olin (m) och oppositionsborgarrådet Carin Jämtin (s), stadens Internationella beredning som beslutar om resorna, vilka i de flesta fall finasieras genom stadens skattkista.

Själv åkte Bo Bladholm till Prag i juli för att delta i 650-års firandet av den historiskt anrika Karlsbron.

En resa, som enligt honom själv, resulterade i ett möte med både borgmästaren och presidenten.

– Det är mycket som spelar in när vi bedömer det här. Dels måste vi veta vad som händer inom EU, men vi måste också visa upp stockholm och sälja staden för att få hit företag och turister, säger han.

Kristina Axén Olin säger i en kommentar:

– Stockholms deltagande på den globala arenan är avgörande för att stadens ska kunna utveckla sin ställning som internationell storstad.

Följ ämnen i artikeln