Förbud mot rasistiska organisationer utreds

TT

Publicerad 2019-07-04

En medlem ur nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) sitter på backen omringad av poliser. Arkivbild.

Det kan bli ett förbud mot rasistiska organisationer och straffbart att delta i dem. Regeringen hänvisar till hot från i första hand vit makt-miljön.

En parlamentarisk kommitté ska på regeringens uppdrag utreda saken i nästan två år.

– För alla rörelser är organisationen det kanske viktigaste verktyget man har för att sprida sin ideologi och rekrytera människor och tar vi ifrån dem det verktyget skadar vi den här typen av destruktiva ideologier. Det vi har utrymme för är att förbjuda olika typer av rasistiska organisationer, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till TT.

Får två år på sig

Han säger att nazismens ökade aktivitet i Sverige på senare år har ökat behovet. Johansson flaggade för skarpare lagstiftning redan förra sommaren när en nazistisk organisation härjade i Almedalen men först nu sätts en utredning igång. Den ska ledas av justitierådet Dag Mattsson och i den ska företrädare för riksdagens partier ingå.

Kommittén får nästan två år på sig, till den sista februari 2021, att komma med förslag. I uppdraget ingår att bestämma om ett förbud alls behövs och om det gör det ge förslag på ett förbud som också kan få effekt i praktiken, inte bara bli regler som kan rundas.

Justitieministern säger att den långa utredningstiden behövs för att det är svåra juridiska frågor det rör sig om. Och det finns skiftande åsikter i riksdagen om ett förbud.

– Och det är grundlagsnära lagstiftning det handlar om, säger Johansson.

Stort steg

Kommitténs uppgift är inte att föreslå ändringar i grundlagen utan att se om förbud kan utformas utifrån en paragraf i regeringsformen, en av Sveriges grundlagar. Paragrafen, RF 2 kap 24 § säger bland annat att "Föreningsfriheten får begränsas endast när det gäller sammanslutningar vilkas verksamhet är av militär eller liknande natur eller innebär förföljelse av en folkgrupp på grund av etniskt ursprung, hudfärg eller annat liknande förhållande."

Att inskränka demonstrations- och mötesfriheten, som nämns i samma paragraf, är inte en möjlig väg, enligt regeringen. Inte heller att försöka komma åt rasistiska organisationer med ändringar av vad som omfattas av hets mot folkgrupp eller ordningslagen.

– Ska man göra något riktigt verkningsfullt handlar det om ett organisationsförbud. Det är ett stort steg, Sverige har aldrig haft det, men det var det vi landade i, säger Morgan Johansson om regeringens bryderier.

Följ ämnen i artikeln