Många dödade i Afghanistan trots samtal

TT-Reuters

Publicerad 2019-06-30

Samtalen mellan USA och talibanerna om att få slut på kriget i Afghanistan har återupptagits i Qatars huvudstad Doha.

Samtidigt har talibanerna dödat minst 27 människor i två attentat.

Minst 19 personer, som arbetade för landets valkommission vid ett distriktskontor i provinsen Kandahar i landets södra delar, dödades i en attack på söndagen. Åtta av dödsoffren var valarbetare. Dessutom miste elva medlemmar ur säkerhetsstyrkorna livet, liksom fyra självmordsbombare, medan 27 medlemmar av säkerhetsstyrkorna skadades.

De åtta befann sig på kontoret för att registrera väljare inför presidentvalet den 28 september, när medlemmar av den ärkekonservativa talibanrörelsen gick till attack. De använde fyra militära fordon som lastats fulla med sprängämnen och som kördes av självmordsbombare, uppger provinsens polischef Tadeen Khan.

Talibanerna har tagit på sig dådet, som inträffade på den sista röstregistreringsdagen. Rörelsens talesperson Qari Yousuf Ahmadi hävdar att 57 medlemmar ur säkerhetsstyrkorna dödades, och att elva tillfångatogs.

Åtta soldater dödade

I ett uttalande skriver inrikesdepartementet att 25 talibaner dödades i de efterföljande striderna.

Parallellt miste åtta afghanska soldater livet, och åtta skadades, vid en militär vägpostering i provinsen Farah i västra Afghanistan, enligt lokala tjänstemän. Mahmood Naemi, ställföreträdande chef för provinsens styrande råd, säger att de efterföljande striderna upphörde när det afghanska flygvapnet attackerade motståndarna.

– Många talibanstridande dödades i flygattacken, säger han.

"Arbeta snabbt"

Regeringskällor i huvudstaden Kabul uppger också att 600 bybor flytt när talibanstyrkor efter häftiga strider med regeringsstyrkorna tog kontroll över stora delar av den nordliga provinsen Takhar.

Under tiden har samtalen mellan USA och talibanerna i Doha återupptagits. Det är den sjunde omgången samtal och Washington hoppas på ett genombrott inför det afghanska presidentvalet.

Enligt Qatars regering diskuterade parterna på söndagen tillbakadragandet av utländska trupper, hur extremister ska förhindras från att använda afghansk mark för att attackera USA och andra länder liksom ett hållbart avtal om eldupphör.

"De (parterna) underströk det ömsesidiga önskemålet från båda sidor att arbeta snabbt och göra påtagliga framsteg", står det i ett uttalande.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln