Studenter avvisar inbjudan från Carrie Lam

TT-AFP

Uppdaterad 2019-07-26 | Publicerad 2019-07-05

En demonstrant vid polishögkvarteret under belägringen den 21 juni.

Hongkongs högsta politiker Carrie Lam har bjudit in studenter till möten med anledning av de enorma protesterna där.

Två studentföreningar har tackat nej till hennes inbjudan.

Förslaget från Carrie Lam är ett försök att hantera den månadslånga kris, där oppositionen protesterar mot ett nytt lagförslag som skulle innebära att misstänkta brottslingar kan utlämnas till Fastlandskina. Lagförslaget ses av motståndarna som ett hot mot Hongkongs relativa självständighet.

Lam har enligt en talesperson "nyligen börjat bjuda in unga människor med olika bakgrunder till möten, bland dem universitetsstudenter och unga som har deltagit i protesterna nyligen".

Studenter har haft en framträdande roll under protesterna.

Tackar nej

Två studentföreningar har tackat nej till Carrie Lams invit, andra har inte fattat beslut om de vill komma.

Studentförbundet vid Hong Kong University of Science and Technology, ett av åtta stora lärosäten, har tackat nej till erbjudandet och uppger att Lam erbjudit ett möte bakom stängda dörrar.

"Dialogen måste vara öppen för alla invånare i Hongkong att delta i, och ge alla rätten att tala", säger föreningen i ett uttalande.

Enligt Lams talesperson skulle mötet hållas "småskaligt och bakom stängda dörrar för att garantera djupa och ärliga åsiktsutbyten".

– Vi vill fråga om regeringen uppriktigt vill kommunicera med unga människor eller om det bara är ytterligare en politisk pr-föreställning, säger Jordan Pang som företräder studentföreningen vid Hong Kong University.

Man brottsmisstänks

En gatukonstnär i Hongkong har delgivits misstanke om brott. Han är den förste som formellt brottsmisstänks i samband med protesterna i regionen den senaste tiden.

Tre stora fredliga protester har hållits, men demonstranter har även belägrat polishögkvarteret den 21 juni och stormat parlamentet. Den 31-årige mannen anklagas även för förargelseväckande beteende för sin inblandning i belägringen, och för att ha kastat ägg mot polisen.

Myndigheterna har lovat att ställa de ansvariga för oroligheterna till svars. Mannen kan dömas till upp till tio års fängelsestraff.

PODD: Kinakännaren: Protesterna blir allt mer radikala

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Kinaexperten Torbjörn Lodén om bakgrunden till demonstrationerna i Hongkong, och reder ut varför miljoner människor gett sig ut på gatorna.
 Lyssna:  (iPhone)  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

Följ ämnen i artikeln