100 000 civila offer i Afghanistan sedan 2009

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Publicerad 2019-12-26

En pojke vårdas för sina skador efter en självmordsattack i Parwanprovinsen i Afghanistan i mitten av september i år. Arkivbild.

Minst 100 000 civila afghaner har dödats eller skadats i det pågående inbördeskriget sedan 2009, enligt FN.

"Kriget i Afghanistan fortsätter att slå förfärande hårt mot civila", skriver chefen för FN:s insats i landet.

Kriget i Afghanistan inleddes i slutet av 2001 som ett svar på terrorattackerna i USA i september samma år, och fortsätter att rasa efter 18 år. Talibanerna som störtades från makten i den USA-ledda invasionen kontrollerar nu stora delar av landet. Talibanerna och USA har fört samtal om en fredsuppgörelse under året, men utan att komma överens.

FN: Fred viktigaste frågan

Chefen för FN:s Afghanistansats (Unama) Tadamichi Yamamoto skriver i ett uttalande på annandagen att minst 100 000 civila har dödats eller skadats i kriget sedan 2009 när Unama började dokumentera dödsfall och skador bland civilbefolkningen.

"Jag bekräftar med djup sorg att siffran på civila offer nyligen översteg 100 000 under endast de senaste tio åren, från dess att FN inledde systematisk dokumentation över civila offer under 2009 fram till i dag", skriver Yamamoto.

Unama-chefen skriver vidare att vem som än segrar i det afghanska presidentvalet måste göra frågan om fred till den överhängande.

"Det går endast att bringa hopp om ett välmående Afghanistan genom att avsluta kriget", skriver Yamamoto.

Preliminärt resultat: Ghani vann

I söndags presenterade valmyndigheten ett preliminärt resultat från presidentvalet den 28 september, där den sittande presidenten Ashraf Ghani får fortsätta leda landet. Ghanis utmanare Abdullah Abdullah har anklagat honom för valfusk.

Minst 16 000 klagomål på hur valet genomfördes har lämnats in sedan valet, uppger valmyndigheten på annandagen, skriver AFP. Det slutgiltiga resultatet väntas inom de kommande veckorna när klagomålen har granskats.

Endast 2,7 miljoner av Afghanistans 9,6 miljoner registrerade väljare deltog i valet. Sammanlagt bor 37 miljoner människor i landet.