Här grips knivmannen vid polisskolan – se den dramatiska filmen

Publicerad 2019-07-19

Knivmannen högg sitt offer flera gånger och jagade honom på öppen gata.

Då offret tog sin tillflykt till polishögskolans lokaler, lyckades några studenter stoppa knivmannen.

Nu döms mannen för mordförsök.

29-åringen satte sig på sängkanten, frågade om allt var bra och utdelade därefter flera knivhugg. “Jag kommer döda dig, jag kommer döda dig”, har offret berättat att 29-åringen sa.

Dramat utspelade sig den 8 februari i en lägenhet där både 29-åringen och offret bodde. Lägenheten låg i närheten av polishögskolans lokaler i Flemingsberg i södra Stockholm.

– 29-åringen har haft uppfattningen att målsäganden sagt negativa saker om honom. Och han har därför bestämt sig för att knivhugga honom, säger åklagare Mikael Carlsson.

Greps av polisstudenter och lärare

Offret tog sig ur bostaden medan den knivbeväpnade 29-åringen jagade efter.

Utanför entrén till polishögskolan befann sig ett flertal studenter. Offret fick hjälp att ta sig i säkerhet medan knivmannen rörde sig utanför byggnaden.

– Först trodde jag det var en övning, berättade en polisstudent senare i förhör.

Studenten försökte prata med 29-åringen.

– Du måste lägga ner kniven, polisen är precis bakom dig och de har vapen, sa studenten och lyckades koppla ett grepp “som jag lärt mig på skolan” om 29-åringens arm.

– Studenterna larmade lärare som befann sig inuti byggnaden. De hämtade sina tjänstevapen och gick ut och grep mannen, säger Mikael Carlsson.

Dömdes till vård och utvisning

29-åringen åtalades och dömdes av tingsrätten för mordförsök. “NN avbröt inte sitt handlade när kniven gick sönder utan hämtade istället en större kniv för att jaga efter (offret)”, gick att läsa i domen. Rätten skrev även att 29-åringen var likgiltig till förhållandet att offret skulle dö av angreppet.

29-åringen dömdes till rättspsykiatrisk vård. Han dömdes även till 15 års utvisning.

Domen överklagades då 29-åringen bara gick med på att det handlade om grov misshandel.

– Jag menar att genom handlingen – att utdela flera hugg mot buken – så visade han att han hade uppsåt att döda, säger Mikael Carlsson.

Hovrätten fastställer nu tingsrättens dom.