Vill se ordningsvakter på kyrkogårdarna

Publicerad 2020-01-24

På mötet Svenska kyrkan kallat till föreslogs det bland annat att man sätter in ordningsvakter på S:t Pauli kyrkogårdar.

Prostitutionen och droghandeln är vardag på S:t Pauli kyrkogårdar.

Nu har ännu ett förslag för att motverka situationen kommit.

En liberal partimedlem föreslår att man sätter in ordningsvakter.

Den utbredda kriminaliteten på kyrkogårdarna i Malmö – i synnerhet S:t Pauli kyrkogårdar och Östra kyrkogården – gjorde att Svenska kyrkan i Malmö bjöd in till ett möte på torsdagen.

Då träffades bland annat polis, politiker, skolor och kyrkan för att hitta nya kontaktvägar. Med förhoppningen att kunna öka tryggheten bland de anställda och få väck brottsligheten från kyrkogårdarna.

Anna Jeppsson, kyrkogårdsmästare på Östra kyrkogården, menar att det var ett positivt möte med ett bättre utfall än de vågat hoppas på.

– Ingen har kommit fram till någonting, men det har öppnats lite dörrar. Det har börjat byggas lite broar utan att jag kan säga något konkret. Vi får se vad det mynnar ut i i slutändan men det känns hoppfullt, säger Anna Jeppsson.

Beslutas av polisen

Vad för åtgärder föreslogs?

– Många, men det är inget jag tänker prata om. Vi vet inte vad som blir vad men vi har diskuterat högt och lågt, stort och smått.

Aftonbladet har tagit del av ett av de förslag som togs upp på mötet.

Alexander Werne (L), ersättare i stadsbyggnadsnämnden, delade i egenskap av privatperson på mötet ut papperslappar med förslaget att göra om S:t Pauli kyrkogårdar till paragraf 3-platser.

Det är ett geografiskt område där polisen prövat och beslutat om ordningsvakter. Vakterna får då ökade befogenheter inom området och kan patrullera, avvisa eller gripa personer som begår brott.

Anna Jeppsson, till höger, är kyrkogårdsmästare på Östra kyrkogården.

Kommunen ska betala

Om kyrkan beviljar förslaget kommer en ansökan att skickas in, varpå polisen beslutar om S:t Pauli kyrkogårdar blir paragraf 3-klassade eller ej.

Vid en godkänd ansökan är ambitionen enligt förslaget att Malmö stad ska stå för kostnaden av ordningsvakterna.

Svenska kyrkan i Malmö bekräftar också att det varit ett av alla förslag som tagits upp på mötet. Något beslut kring vilka åtgärder som ska tas till för att minska kriminaliteten på kyrkogårdarna finns dock inte än.

– Vi kommer försöka hålla fast vid de här kontakterna vi fått och bygga vidare på dem. Det gav lite ringar på vattnet och var mycket att bygga på. Vi har verkligen ingen färdig lösning utan har vänt det första bladet i boken, nu ska vi se till att bollen rullar ordentligt, säger Anna Jeppsson.

Tror på snabba förändringar

Förhoppningen är att konkreta åtgärder kan presenteras inom en snar framtid.

– Vi har fått rätt bra kontakter och känner att vi börjat bygga det kontaktnät vi önskar. Får vi igång det ordentligt tror jag det kommer hända saker ganska kvickt, men vi har inte riktigt hunnit prata med varandra. Vi har bytt mejladresser, telefonnummer och blickar. Så vi får se var det hamnar men det känns väldigt hoppfullt.

Aftonbladet har varit i kontakt med Alexander Werne (L), som inte velat uttala sig ytterligare innan han pratat med kyrkogårdsförvaltningen.

Sara Wettergren (L), gruppledare för Liberalerna Malmö har i ett mejl till Aftonbladet valt att understryka att förslaget är lagt av Werne som privatperson och kommer inte från partiet.

I en motion till kyrkofullmäktige i maj har Sverigedemokraterna tidigare föreslagit tio åtgärder för att få stopp på brottsligheten på kyrkogårdarna, däribland att de låses på nätterna och att man har kameraövervakning.