Dubbla explosioner i nordvästra Stockholm

Polis söker bil som lämnat platsen

Publicerad 2020-01-21

Två explosioner inträffade i natt i Husby och Kista i nordvästra Stockholm.

– De skedde 500 meter från varandra med några minuters mellanrum, säger Åsa Sköld, ledningsoperatör på Räddningscentralen Mitt.

Sprängningarna kopplas till Östermalmsdådet, enligt uppgift till Aftonbladet.

Vid 02.30-tiden på tisdagsmorgonen inträffade två explosioner på Tönsbergsgatan i Husby och Sorögatan i Kista i nordvästra Stockholm.

Skadorna på fastigheterna beskrivs som omfattande, medan en person fördes till sjukhus med lindriga skador.

Enligt uppgifter till Aftonbladet finns det kopplingar mellan nattens sprängningar och detonationen på Östermalm förra veckan.

– Vi tittar på kopplingar till pågående förundersökningar men i nuläget kan jag inte bekräfta uppgifterna, säger Anna Westberg vid polisens ledningscentral.

En person är förd till sjukhus med lindriga skador.

50 boende har evakuerats

I fastigheten i Kista påbörjade polis och räddningstjänst under natten en evakuering och ett 50-tal boende fick lämna sina lägenheter.

– Det är en jäkla massa bråte. Glassplitter och lösa elledningar vilket gör att det inte är säkert att vara kvar, säger Fredrik Dackland, ledningsoperatör på räddningstjänsten.

Ingen gripen i nuläget

En förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse har inletts i båda fallen.

Det är i nuläget oklart om explosionerna skett i eller vid fastigheterna.

Polisen undersökte på morgonen om det finns övervakningskameror i området.

”Bråte över hela gården”

Flera personer hörde under natten av sig till Aftonbladet.

– Det var två höga smällar. Det kryllar av poliser, brandmän och ambulanser här nu, det luktar brand här, säger ett vittne.

En person som bor bredvid fastigheten i Husby säger att det ligger bråte över hela gården och att en granne har fått sina fönster förstörda.

– Vi vaknade av den första explosionen och sedan exploderade det rejält här utanför. Alla fyra husen har fått skador, säger vittnet till Aftonbladet.

Polisen: Söker en bil

Vid lunchtid meddelade polisen att man söker vittnesuppgifter från brottsplatsen.

– Vi vet att man har sett en bil lämna, där är vi oerhört angelägna om att få in mer uppgifter, säger polisens biträdande polisområdeschef Anders Rissel till TT.

Under dagen kommer vittnen förhöras, samtidigt som inre spaning bedrivs mot kriminella miljöer. Även eventuella kopplingar till andra sprängningar undersöks.

– Det är inte alldeles många i Sverige som spränger bostadsområden. Det är naturligt för oss att göra den jämförelsen men i nuläget ser vi inte de kopplingarna, säger Rissel.

Han menar arr det var ren tur att ingen skadades värre.

– Det är oerhört allvarligt, det är två explosioner i två tätbefolkade bostadshus med familjer. Det är ren tur att folk inte har avlidit. Det här är fruktansvärt.

Förödelse efter detonationen i Husby.

PODD Varför ökar sprängningarna i Sverige?

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Aftonbladets Oisín Cantwell om den senaste tidens sprängningar i Sverige.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Följ ämnen i artikeln