Oro för pendlare om Finland stänger gräns

Reporter: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Många korsar den svensk-finska gränsen dagligen för att arbeta. Arkivbild.
Foto: Lars Pehrson/TT
Många korsar den svensk-finska gränsen dagligen för att arbeta. Arkivbild.

Sveriges och Finlands regeringar diskuterar om gränsen mellan länderna ska hållas öppen för arbetspendling, skriver Dagens Nyheter.

Den finska regeringen har beslutat att skärpa bland annat reglerna för gränspassering i nord och väst. Skräpningen väntas röstas igenom i parlamentet inom kort.

Region Norrbotten, som gränsar mot både Norge och Finland, är den enda svenska regionen med Finlandsgräns. Och sjukvården i regionen kan drabbas hårt om gränsen stängs för arbetspendling.

– I Tornedalen har vi byggt upp vår vård på medarbetare som bor Finland. Nu jobbar vi på att hitta nödlösningar för akutscenarior, till exempel att räddningstjänsten får gå in och köra ambulans, säger regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson till tidningen.

Enligt Anna-Stina Nordmark Nilsson är det vanligare att personer bor på den finska sidan av gränsen men arbetar i Sverige än tvärtom.

– Om vi kan upprätthålla pendlingen så är vi beredda att erbjuda Finland intensivvårdsplatser, som vi förstått är begränsade i norra Finland, säger hon.

Anna Hallberg (S) som är utrikeshandelsminister med ansvar för nordiska frågor bekräftar för DN att samtal mellan Sverige och Finland pågår.

78 personer har konstrats coronasmittade i region Norrbotten, fyra personer har avlidit. Hittills har drygt 1 500 bekräftats smittade och 19 avlidit i Finland.

Publicerad: