Polis åtalas för stöld av knarkligans pengar

Publicerad 2020-03-05

Chefsåklagare Martin Tidén. Arkivbild.

En polis och utredare har åtalats i Malmö för bland annat grovt bedrägeri.

Han har erkänt att han förfalskat åklagarens namn för att kunna ta 175 000 kronor från ett förverkat miljonbeslag mot en misstänkt narkotikaliga.

Enligt polismannen själv har han utsatts för grova hot och utpressning från ligan som blev av med pengarna.

Det var i början av februari som chefsåklagare Martin Tidén vid Särskilda åklagarkammaren åtalade polisen för grovt bedrägeri och urkundsförfalskning.

Den medelålders polisen är misstänkt för att vid två tillfällen ha tagit ut pengar från ett stort beslag som gjordes av tullen för snart sex år sedan.

Hösten 2014 stoppade tullpersonal en bil som var på väg ut från Sverige. I lönnfack hittades sammanlagt cirka 2 miljoner kronor. Den nu brottsmisstänkte polisen kopplades snabbt in som utredare i fallet.

Pengarna misstänktes ha kommit från nederländsk knarkhandel och de inblandade kunde så småningom dömas till fängelse för grovt penningtvättbrott. Det beslutades också att pengabeslaget skulle förverkas.

Förfalskade fullmakt

Först när domen mot ligan vunnit laga kraft upptäcktes det bedrägeri som polismannen misstänks för.

Det var början av 2017 som en kollega till den nu åtalade polisen noterade att det saknades pengar på Nordeakontot där de beslagtagna miljonerna placerats tills vidare.

Bankkontoret i Malmö kontaktades och bankpersonal berättade att två uttag gjorts – 100 000 kronor respektive 75 000 kronor – med hjälp av en bevittnad fullmakt underskriver av åklagaren. Uttagen hade skett våren och sommaren 2015.

Fullmakten visade sig vara förfalskad och de två personer som bevittnat handlingen var påhittade.

Flera polisanställda har sedan dess vittnat i förhör om att den nu åtalade utredaren varit med när beslaget sattes in på banken.

Förhör har även hållits med flera bankanställda som bekräftat att pengarna i bägge fallen lämnats ut i kontanter. Bankens dokument har visat att kontanterna lämnats ut till den polis som nu åtalats.

”Utsatt för ett allvarligt hot”

Den åtalade polisutredaren har i förhör erkänt att han tagit ut pengarna men nekar till brott.

– Jag förnekar brott men jag bistår själva gärningen har jag gjort men det är... Jag åberopar jag har varit utsatt för ett allvarligt hot under en längre tid. Som jag har tvingats och göra detta, har han sagt i förhör.

Hans egen förklaring är att han vid upprepade tillfällen uppsökts av kriminella som sagt att pengarna i beslaget varit deras och sedan utsatt honom för utpressning i form av grova hot.

Männen ska ha visat bilder på hans son, berättat att de visste var hans fru och son befann sig och förklarat att han skulle vara rädd om sin fru. Redan första gången ska de ha krävt att han skulle få fram minst 500 000 kronor. Sedan återkom de och ville ha mer.

”Betalade över 600 000”

Enligt polismannen tömde han först sina egna besparingar för att betala utpressarna. Sedan såg han ingen annan råd än att ta 175 000 kronor från miljonbeslaget med hjälp av falska papper.

Den åtalade polisen uppger att utpressarna inte varit i kontakt med honom på flera års tid men att han fortfarande känner sig hotad. Sammanlagt ska han ha gett dem mer än 600 000 kronor.

Att han inte berättat om hoten och utpressningen för varken kollegor eller chefer inom polisen, och inte heller för sin familj, säger han beror på att han inte vågat.

Rättegången är planerad till början av maj i Malmö tingsrätt.