Joullnar hittades mördad – nu faller domen

Publicerad 2024-02-09

Joullnars döda kropp hittades i skogen i Taberg.

Hittades nedgrävd i skogen

43-åriga Joullnar hittades mördad och nedgrävd i ett skogsområde utanför Jönköping.

Nu döms Mahmoud Asalya till 18 års fängelse för mord, grovt gravfridsbrott och hot mot tjänsteman.

I ett domen skriver tingsrätten att bevisningen mot Mahmoud Asalya är så stark att det är ställt utom rimligt tvivel att han är gärningsman.

– Vid huvudförhandlingen har tilltalad presenterat alternativa gärningsmän, tingsrätten har dock funnit att det är ställt utom rimligt tvivel att det är tilltalad som är gärningsman, säger rådmannen Catherine Beckström Gustafsson i ett pressmeddelande.

Joullnars dotter Sara, 18, säger att hon är extremt besviken över domen.

– Det är sjukt. Han fick bara 18 år, han borde ha fått livstid. Är mamma så lite värd?

Sara säger att hela familjen var övertygad om att Mahmoud Asalya skulle få livstid.

– Han har ju tagit livet av en människa. Vad är 18 år då, säger Sara. 

Joullnar, 43, tillsammans med sin dotter Sara.

Försvunnen en månad

Den 24:e februari förra året lämnade Joullnar sitt i hem i Göteborg för sista gången. Hon skulle komma hem till familjen på kvällen igen, för att äta tårta och fira sin födelsedag – men istället försvann hon spårlöst.

En månad senare hittades hon nedgrävd i ett skogsparti i Taberg utanför Jönköping, efter flera veckors letande. Polisen konstaterade snabbt att det rörde sig om ett mord, och grep kort senare en misstänkt man i 20-årsåldern.

– De var bekanta och hade känt varandra en månad innan händelsen, har vice chefsåklagare Pernilla Törsleff tidigare berättat för Aftonbladet.

Joullnar blev bara 43 år.

Kollade på våldsporr

Efter flera månaders utredning åtalades samma man för mord och grovt gravfridsbrott. Enligt åtalet hade den misstänkte mannen kvävt Joullnar till döds. Han ska också ha misshandlat henne med slag och sparkar, samt bundit hennes hand- och fotleder.

I utredningen har man också kartlagt vad mannen gjort innan och efter mordet, och bland annat kunnat se att han upprepade gånger sökt efter våldsporr.

Fängelse och utvisning

Den misstänkte mannen har förhörts 22 gånger i utredningen, och genomgående nekat till brott. Han har flera gånger ändrat sin historia, och även pekat ut alternativa gärningsmän men alltid vidhållit att han inte haft någonting att göra med Joullnars död.

Nu döms han alltså mot sitt nekande till 18 års fängelse. Tingsrätten skriver i domen att man uteslutit alternativa gärningsmän, och att det är ställt utom rimligt tvivel att han är gärningsman. I domen skriver tingsrätten vidare att det inte finns några förmildrande omständigheter, och att Mahmoud Asalya ska dömas för mord.

Han döms även för grovt gravfridsbrott och hot mot tjänsteman.

Påföljden bestäms till 18 års fängelse och utvisning.

Mahmoud Asalya döms till 18 års fängelse för mordet på Joullnar.

Följ ämnen i artikeln