Misstänkta paret gripet i ”Operation Spjut”

Uppdaterad 2022-11-23 | Publicerad 2022-11-22

Plötsligt slog insatsstyrkan till i det lugna villaområdet i Stockholm.

Med Blackhawk-helikoptrar genomförde Noa tillsammans med Säpo och Försvarsmakten en gryningsräd under namnet ”Operation Spjut”.

– Det handlade om att på kort tid ta kontroll över gärningsmän och fastighet för att förhindra förstöring av bevis, säger Noa-chefen Stefan Hector.

Klockan 06 på tisdagsmorgonen bröts plötsligt tystnaden i det lugna villaområdet i Stockholm av hovrande helikoptrar från Försvarsmakten.

Säkerhetspolisen (Säpo), Polisens nationella operativa avdelning (Noa) och Försvarsmakten slog tillsammans till mot en bostad. Med så kallade ”fast ropes” firade de sedan ner sig mot ett av villornas tak.

Målet var att gripa två personer; en man som misstänks ha spionerat för främmande makt och hans frun som misstänks ha varit medhjälpare. Båda greps tidigt under morgonen.

– Ärendenamnet hos polisen är Operation Spjut. Inom ramen för den förundersökning som pågår hos Säpo har polismyndigheten nu under morgonen genomfört ett ingripande och frihetsberövat två personer och säkrat en lokal för husrannsakan, säger Stefan Hector, chef för operativa enheten vid Noa.

”Inte okomplicerad”

Hur länge Operation Spjut har pågått vill han inte gå in på, men han säger att de arbetat med ärendet ”en tid”.

– Insatser utformas utifrån vad målet är. I det här fallet handlade det om att på kort tid ta kontroll över gärningsmän och fastighet för att förhindra förstöring av bevis, säger Stefan Hector.

Han beskriver insatsen som omfattade, med mycket material och många människor inblandade.

– Morgonens insats var designad för att genomföras snabbt och simultant. Den var inte okomplicerad och därför användes specialister från nationella insatsstyrkan och polisflyget med stöd av Försvarsmaktens helikopterresurser, fortsätter han.

Polisbil i villaförorten där det ryska paret har bott.

Gift par i 60-årsåldern gripna

Enligt uppgifter till Aftonbladet är de gripna personerna en man och en kvinna i 60-årsåldern från Ryssland. De invandrade samtidigt till Sverige strax innan millennieskiftet.

Utåt sett lever de ett välordnat liv i Stockholmsområdet.

Säkerhetspolisen misstänker att mannen spionerat för främmande makt i omkring tio års tid.

Den formella rubriceringen är grov underrättelseverksamhet mot Sverige. Han misstänks även ha spionerat på ett tredje land med Sverige som bas, enligt handlingar från tingsrätten.

Frun misstänks ha agerat medhjälpare under perioden.

Paret har under tiden i Sverige drivit företag inom import- och exportverksamhet av bland annat elektronikkomponenter och industriteknik, som omsatt uppåt 30-tals miljoner per år.

Enligt uppgifter till Aftonbladet misstänks mannen ha kunnat använda företagen som bas för den olovliga underrättelseverksamheten han ska ha bedrivit, enligt Säpo.

Stefan Hector, chef för operativa enheten vid Noa.