FN-rapportör: Tydliga tecken på att Israel begått folk­mords­handlingar

Uppdaterad 2024-04-02 | Publicerad 2024-03-26

Det finns tydliga tecken på att Israel begått handlingar som definieras som folkmord under kriget i Gaza, skriver FN-rapportören Francesca Albanese i en ny rapport.

Tobias Billström skriver till Aftonbladet att krigföringen ”väcker frågor”.

Följ ämnen
Gaza

Francesca Albanese, FN:s särskilda rapportör för de ockuperade palestinska territorierna, lämnar i dag en rapport till FN:s människorättsråd.

I den skriver hon att det finns tydliga tecken på att Israel har begått handlingar i Gaza som definieras som folkmord, rapporterar The Guardian, som har läst hela rapporten på förhand.

Albanese bedömer också att etnisk rensning av palestinier har skett.

Tre av fem handlingar

Experten skriver i sin rapport att det finns ”rimliga skäl att fastställa” att Israel har agerat enligt tre av de fem handlingar som listas under FN:s folkmordskonvention.

Dessa tre är: dödandet av palestinier, tillfogandet av allvarlig fysisk eller psykisk skada, samt att ”medvetet skapa livsvillkor som leder till fysisk förstörelse” av befolkningen, antingen delvis eller för hela gruppen.

”Den överväldigande karaktären och omfattningen av Israels angrepp på Gaza och de destruktiva livsförhållanden som det har tillfogat avslöjar en avsikt att fysiskt förstöra palestinier som grupp”, står det i rapporten enligt The Guardian.

Utrikesminister Tobias Billström skriver i en kommentar till Aftonbladet att den humanitära situationen i Gaza är katastrofal:

”Omfattningen av krigföringens konsekvenser för civilbefolkningen i Gaza väcker allvarliga och allt fler frågor när det gäller om den internationella humanitära rätten efterlevts. Det är dock oberoende rättsliga instanser som kan bedöma detta och inte regeringen”, skriver han.

Förvandlas till mål

Albanese skriver också i rapporten att Israel betraktar alla palestinier och deras infrastruktur som terrorister eller terror-stödjande, och därmed förvandlas allt och alla till antingen mål eller acceptabla civila förluster.

Hon lyfter även uttalanden från israeliska talespersoner som tyder på en vilja att fördriva palestinier och ersätta dem med israeliska bosättare.

Den brittiska tidningen konstaterar att rapporten inte är antagen av FN och därmed inte talar för hela fredsorganisationen.

Israel avfärdar

Israel har avfärdat rapporten i sin helhet. Den diplomatiska beskickningen i Genève kritiserade också Albaneses ”upprörande anklagelser”.

Man har även tidigare anklagat Albanese för bland annat antisemitism i samband med inlägg som hon skrivit på X, tidigare Twitter. Hon fråntogs sitt visum till landet i februari.

USA har också kommenterat rapporten. Talespersoner i Washington säger till nyhetsbyrån AFP att man ”inte har några skäl att tro att Israel begått folkmordshandlingar i Gaza”.

Francesca Albanese, FN:s särskilda rapportör för de ockuperade palestinska territorierna, skriver i en ny rapport att Israel begått handlingar som faller under folkmordskonventionen

Följ ämnen i artikeln