Trump undvek ”jordbävning” - nu väntar nästa jättestrid

Publicerad 2017-05-26

WASHINGTON. Sent på torsdagskvällen stod den skandalomsusade Greg Gianforte som slutlig segrare i delstatsvalet i Montana.

Valet har setts som en fingervisning för hur väljarna ser på president Trumps politik – och framförallt den omstridda sjukvårdsreformen.

Om drygt en månad väntar dock nästa eldprov för presidenten – då ytterligare ett viktigt delstatsval sker i konservativa Georgia.

Torsdagens val i Montana – om delstatens enda stol i representanthuset i kongressen – gick slutligen till republikanen och miljardären Greg Gianforte.

Gianforte, som det senaste dygnet tvingats rida ut stormen av den jätteskandal som han skapat efter att ha anmälts för att fysiskt angripit The Guardian-journalisten Ben Jacobs, spekulerades kunna förlora viktigt slutröster i och med sitt handlande.

Dock verkar Gianfortes utbrott inte ha påverkat väljarkåren nämnvärt, då han slutligen stod som segrare gentemot demokraten Rob Quist.

Delstatsvalen har kommit att bli en riktig riksangelägenhet och ska framförallt ha stor betydelse för Trump, då de sägs kunna ge en fingervisning om hur människor ställer sig till hans politik och förslaget om en ny sjukvårdsreform.

Skulle varit en jordbävning

Enligt en tidigare demokratisk kongressmedarbetare skulle en vinst i Montana ha inneburit en jordbävning för Trump, då det skulle skicka ett budskap till republikanerna om att de dras med djupa bekymmer.

Men med Gianfortes vinst kan Trump-administrationen andas ut för stunden, men om drygt en månad väntar ytterligare ett rysarval i Georgia.

Den 20 juni är det nämligen Georgiabornas tur att gå till delstatsval – ett val som spås bli ännu mer betydelsefullt för Trump än det i Montana.

Georgia är likt Montana ett mycket konservativt och traditionellt republikansk distrikt, som demokraterna inte vunnit på flera decennier.

Men till skillnad från en övertygande seger i Montana vann Trump bara distriktet med 1,5 procentenheter under presidentvalet i höstas.

Ossoff – horn i sidan på Trump

I Georgia tävlar den förhandstippade uppstickaren och demokraten Jon Ossoff, 30, mot affärskvinna och den rutinerade republikanen Karen Handel, 55, om platsen i representanthuset, som tidigare tillhörde republikanen Tom Price, som numera är hälsominister i Trumpadministrationen.

Den tidigare dokumentärfilmaren Ossoff är politisk nybörjare, men ses av många som ett nytt och fräscht ansikte och har blivit kändisarnas favorit.

Ossoff är även en uttalad Trump-kritiker, vilket fått presidenten själv att flera gånger gå ut och aktivt kritisera Ossoff på Twitter.

Handel å andra sidan har en betydligt längre politiskt erfarenhet och stöttar Trump i frågan om att upphäva Obamacare samt stod bakom presidentens beslut om att sparka FBI-chefen James Comey.

De båda kandidaterna har investerat rekordbelopp i sina kampanjer – som redan blivit de dyraste i delstatsvalens historia enligt Politico – och efter Montanavalet väntas båda sidorna pumpa in ännu mer resurser för att säkra segern.

Pengaflödet oroar Demokraterna

Trots att republikanerna spås sitta inne på den största kampanjkassan så ser många Hollywoodkändisar och politiker Ossoff som en möjlighet att indirekt rösta mot Trump och har gått samman för att stöttat honom ekonomiskt.

Dock oroar de enorma utgifterna somliga Demokrater, som varnar för att investeringarna i Montana och Georgia börjat urholka partikassan.

Demokraterna behöver en seger för att stärka upp förtroendekapitalet inför mellanårsvalet 2018, och republikanerna i sin tur behöver vinna för att deras ledamöter inte ska känna skräck inför att driva partiets politk.

Demokraterna vinner mark

Montanavalet var även en fingervisning i hur starka republikanerna är i sin majoritet i representanthuset – en balans som demokraterna jobbar hårt för att rubba.

Därmed har delstatsvalen kommit att bli en viktig strid för båda partierna som ser sina chanser att stärka sin ställning i kongressen.

Stärkt av en sjudande anti-Trump-stämning fortsätter dessutom demokraterna att göra framsteg i de annars så traditionellt republikanvänliga distrikten.

Även om de inte lyckats ta hem någon seger ännu så menar många att Quists framgång i Montana ändå är ett gott tecken på att något är på gång att börja hända.

ANNONS