Svenskans skräck: en hård brexit

Uppdaterad 2017-06-08 | Publicerad 2017-06-07

LONDON. Hon tjänar bra. Hon har ett intressant jobb.

Det enda som plågar Amita Singh från Stockholm är osäkerheten om hon kan jobba kvar i Londons finanskvarter eller inte.

– Jag är mer orolig för brexit än för terrordåd.

Trots att intervjun görs före dådet på London Bridge märks terrorhotet mycket påtagligt redan vid foten av rulltrappan från gatan som leder upp till Brit Insurance i Leidenhall Building där Amita jobbar. Ingen får åka upp i rulltrappan som inte har ett passerkort eller ett förbokat möte med någon person som jobbar i byggnaden.

– De har blivit otroligt strikta, berättar Amita. Särskilt efter terrordåden i Westminster och Manchester för några veckor sedan.

Amita är tjusigt klädd som de flesta som jobbar i Londons finanskvarter. Den vita kavajen sitter perfekt över en vit blus.

Amitas föräldarar är från Indien. Hon är född i New York men har levt hela sitt liv i Stockholm där hon tog en civilekonomexamen vid Stockholms universitet. I London hamnade hon mest av en slump.

Utbytesterminen i Erasmusprogrammet ledde till att hon fick jobb i City. Amita har jobbat på många av de stora bankerna JP Morgan, Citi och Bloomberg. Nu analyserar hon investeringar på Brit Insurance och är inne på sitt sjunde år i den brittiska huvudstaden.

– Det har varit lätt att hela tiden få mer kvalificerade jobb här. Lägger jag ut min cv på kvällen har jag 3–4 rekryterare i telefon nästa dag. Men det märks att det går trögare nu.

För Amita var britternas ja till att lämna EU för snart ett år sedan en stor chock.

– Det kändes jättetråkigt. Jag är ju här tack vare den fria rörligheten. Precis som alla andra trodde jag att stanna kvar-sidan skulle vinna.
Amita började direkt undersöka vad det fanns för jobbmöjligheter i Stockholm ifall hon skulle tvingas flytta.

– Tyvärr tror jag det är svårt för mig att hitta ett lika bra jobb hemma.
Värst av allt är den stora osäkerheten om vad som ska hända. Trots att nästan ett år förflutit vet hon egentligen inte mer i dag än dagen efter brexitomröstningen.

Hon lyfter undan sitt långa, mörka hår från ansiktet.
– Vi har inte fått någon klarhet alls. Istället har vi fått ännu ett nytt val. Men jag ser ju redan hur jobb är på väg att försvinna härifrån. Jag är mer rädd för brexit än för terrorism.

Oron bland hennes arbetskamrater som också kommer från andra EU-länder är stor.

– Om britterna får ett bra avtal tror jag att jag har jobbet kvar. Men blir det en dålig deal är risken att jag måste sluta.

Amita är kluven. Hon känner sig fortfarande mer som svensk. Hon reser till Stockholm en gång i månaden för att träffa vänner och familj.
– Samtidigt har jag mycket av mitt liv här i London. Många av mina vänner bor här.

Hon fruktar att Theresa May kommer att vinna valet och att det därmed blir en hård brexit, att Storbritannien lämnar helt. Vilket ökar risken för att hennes jobb försvinner någon annanstans. Därför hoppas hon att labour kan överraska.

– De säger att de garanterar att EU-medborgare som redan jobbar här ska få stanna.