Dottern till ”Putins hjärna” död i bilexplosion

Publicerad 2022-08-21

Den fascistiske ideologen Alexandr Dugin har kallats ”Putins hjärna”.

På lördagskvällen dog hans dotter Daria Dugina, 29, i en bilexplosion i Moskva, rapporterar flera ryska och internationella medier.

Pappan uppges ha bytt bil i sista stund.

Statskontrollerade Ria Novosti skriver att incidenten inträffade på en motorväg i Moskvas utkanter. Enligt oberoende Nexta färdades dottern i en Toyota Land Cruiser som exploderade nära byn Bolshiye Vyazemi.

Brittiska The Sun uppger att Daria Dugina och hennes pappa hade varit på en familjefestival som inbjudna hedersgäster. De skulle åka därifrån tillsammans, men Alexandr Dugin bytte enligt tidningen till en annan bil i sista stund.

Han ska, enligt bilder som The Sun visar, sedan ha tagit sig till platsen för explosionen där han sågs skärrad bredvid den brinnande bilen.

A Land Cruiser Prado carrying the daughter of famed Rashist ideologist Alexander Dugin was blown up near Moscow. T…
https://t.co/eMPoaomOPh

Det finns inga bekräftade uppgifter om orsaken till explosionen, men Ria Novosti citerar Donbass separatistledare Denis Pusjilin som lägger skulden på Ukraina.

”Vidriga skurkar! Den ukrainska regimens terrorister försökte eliminera Alexandr Dugin men sprängde hans dotter i bilen. Välsigna Darias minne, hon är en riktig rysk tjej”, skriver han på Telegram.

Daria Dugina blev 29 år.

Sattes upp på sanktionslistor

Daria Dugina var redaktör på sajten United World International och en uttalad supporter till kriget. Hon sattes i april upp på både USA:s och Storbritanniens sanktionslistor.

”Hon är en frekvent och högprofilerad källa till desinformation relaterad till Ukraina och den ryska invasionen av Ukraina på olika nätbaserade plattformar”, skriver brittiska regeringen i sitt beslut.

USA:s finansdepartement uppger att Dugina fungerat som aktör åt sin pappa. Enligt det amerikanska beslutet kan hennes sajt dessutom kopplas till den ryske oligarken och krögaren Jevgenij Prigozjin, känd som ”Putins kock”. Han står under sanktioner för att ha försökt påverka valet i USA.

Kallas ”Putins hjärna”

Den politiska filosofen Alexandr Dugin, 60, fick sanktioner av USA redan 2015. Beslutet togs som en konsekvens av Rysslands annektering av Krim året före.

Han har i medier i väst kallats ”Putins hjärna” och anses stå den ryske presidenten nära. Historikern Timothy Snyder vid Yale-universitetet har beskrivit honom som Putins chefsideolog.

Alexandr Dugin, 60, har varit uttalad nazist.

Dugin har undervisat vid Rysslands ledande universitet, hållit i kurser för militärer och ofta varit med i de största tv-kanalerna. Enligt Washington Post och CBS kommer Putins ord om att Ukraina inte har rätt att existera direkt från Dugins tankegods.

Utrikespolitiska analytiker har sedan invasionen i februari särskilt intresserat sig för boken ”Geopolitikens fundament: Rysslands geopolitiska framtid” som han gav ut 1997. Där skrev Alexandr Dugin, enligt CBS, att Ryssland behöver använda desinformation, destabilisering och annektering för att återupprätta sin status som supermakt. Han pekade särskilt ut Ukraina som ett land som måste invaderas.

”Ukraina som nation har ingen geopolitisk betydelse, ingen särskild kulturell vikt eller allmän relevans, ingen geografisk eller etnisk exklusivitet”, skrev han.

Var uttalad nazist

Dugin var, enligt den nyligen avlidne Rysslandskännaren Magnus Ljunggren, uttalad nazist i 20 år. Med tiden kom han dock att tona ner de referenserna.

Han drömmer om vad han har kallat ett ”eurosovjetiskt imperium” och efter Sovjetunionens fall startade han därför tidskriften Element i nära kontakt med europeiska högerextremister, skrev Magnus Ljunggren i Svenska Dagbladet i april.