Manar till försiktighet efter Faceapp-oron

Jenny Rydberg/TT

Publicerad 2019-07-18

I takt med att Faceapp har blivit alltmer populär har också frågorna om appens användarvillkor blivit fler. Arkivbild.

Frågor har väckts om säkerheten kring den ryska appen Faceapp.

Enligt it-säkerhetsexperten Joakim von Braun är det bra att vara vaksam när man laddar ner nya appar.

Faceapp, som ändrar användarens ansiktsbilder, lanserades redan 2017. Men appen har på kort tid blivit populär igen, mycket tack vare ett filter som låter användarna få en bild av sitt äldre jag.

Men frågor och oro har väckts angående appens användarvillkor och om vad som egentligen händer med bilderna.

– Man ska vara aktsam med appar och datorprogram som kommer från länder som Ryssland och Kina, eftersom de har underrättelsetjänster som kartlägger människor i väst. Även om en app är helt okej i dag så finns det en risk att företaget framöver tvingas göra ändringar i appen som gör att de kommer åt mer information, säger Joakim von Braun.

"Inte lätt"

Många appar begär tillgång till en mängd information för att de ska gå att nyttja, till exempel användarens data och bilder.

– Man bör titta på villkoren för respektive app. En del appar får oerhört mycket tillgång och det är inte alltid man blir så glad när man kommer underfund med vad man gett tillstånd till. Men det är inte lätt att läsa användarvillkor, de är ofta 50 sidor långa och skrivna i versaler, säger Joakim von Braun, och fortsätter:

– I stället kan man söka igenom internet och läsa artiklar och recensioner om respektive app, då hittar man ofta information om appar och datorprogram som tar sig onödigt stora friheter.

Detaljerad information

Vid godkännande av en mobilapps användarvillkor ger man i många fall även företaget bakom appen tillstånd att sälja vidare personlig data till tredje part.

– De kan plocka upp väldigt detaljerad information om vad en person gör under dagarna och var den rör sig, säger Joakim von Braun.

Det är också bra att fundera en extra gång över vilka appar som får kameraåtkomst.

– I värsta fall kan man tänka sig att en app som kommer åt kameran fungerar som en slags trojansk häst, och utnyttjar kameran för att fotografera allt den ser.