Släckte brand med flytande gödsel

TT

Publicerad 2019-07-25

Gödselspridare används ibland för att sprida vatten i brandområden. Men att släcka bränder med gödsel, som Sören Eriksson gjorde i Timrå, är inte så vanligt. Arkivbild.

Man tager vad man haver. Aldrig har väl det varit mer sant än när bonden Nils Henrik Erikssons fälthack, en traktordragen maskin som hackar sönder gröda, fattade eld under arbete på gården i Timrå.

Nils Henrik Eriksson märkte inte själv att hacken börjat brinna, men det gjorde Sören Eriksson som kom körande med flytande gödsel en bit därifrån, rapporterar ATL. Elden spred sig snabbt och vinden låg på mot ett bostadshus i närheten.

Sören Eriksson försökte först släcka branden med en brandsläckare, men när det inte lyckades tog han till nästa vätska som fanns i närheten, det vill säga det flytande gödslet.

Totalt 34 kubikmeter gödsel gick åt för att släcka branden och Nils Henrik Eriksson har nu tackat sin räddare för det förmodligen ganska illaluktande ingripandet.

– Man var vid rätt plats vid rätt tidpunkt och hade rätt utrustning med sig, säger gödselhjälten Sören Eriksson till tidningen.