”Samtliga bakom påskdåden gripna eller döda”

TT-AFP

Publicerad 2019-05-07

Det är spänt i Sri Lanka efter påskhelgens självmordsdåd. Lankesiska soldater patrullerar i ett muslimskt bostadsområde i en ort drygt tre mil norr om storstaden Colombo. Bild från den 6 maj.

Säkerhetstjänsten i Sri Lanka har antingen dödat eller gripit samtliga jihadister som stod bakom påskhelgens självmordsbombningar då 257 människor miste livet, enligt landets nytillträdde polischef Chandana Wickramaratne.

– Alla de som organiserade och genomförde självmordsbombningen är antingen döda eller i fängsligt förvar, säger han ett inspelat uttalande på tisdagen.

– De två bombexperterna är döda. Vi har beslagtagit sprängämnen som de hade förvarat för framtida attacker.

Wickramaratne tillträdde sin post i förra veckan efter att landets president Maithripala Sirisena sparkat hans företrädare efter att denne inte agerat efter att ha fått varningar om att en attack planerades.

Wickramaratne själv sade inte hur många som är gripna respektive döda, men enligt hans talesperson hålls för närvarande 73 personer, varav 9 kvinnor, frihetsberövade med anledning av dåden.

Med start klockan 8.45 på påskdagsmorgonen den 21 april inträffade en rad explosioner i några av de största kyrkorna och hotellen i Sri Lanka.

Minst 257 människor dödades, varav knappt 40 utlänningar. Runt 500 människor skadades.