Trump och talibanledare i ”mycket bra” samtal

TT-AFP

Uppdaterad 2020-03-04 | Publicerad 2020-03-03

USA:s president Donald Trump och Mullah Barader, företrädare för den fundamentalistiska talibanrörelsen, har talat med varandra i telefon, bara några dagar efter att ett avtal träffats om att samtal ska föras mellan den afghanska regeringen och talibanerna.

En talesperson för talibanerna twittrade om telefonsamtalet på tisdagen och kort därpå bekräftade Trump själv att han nyligen talat med Mullah Barader.

– Faktum är att jag hade ett mycket bra samtal med talibanernas ledare, sade Trump i samband med att han svarade på frågor av journalister utanför Vita huset.

Men han nämnde inte vem han talat i telefon med vid namn.

Läget i Afghanistan är dock skakigt. Tidigare under dagen kom uppgifter om att talibanerna genomfört flera attacker mot afghanska militärbaser. Några timmar dessförinnan meddelade rörelsen att den avslutat nedtrappningen av våldet och att attackerna mot regeringsstyrkorna skulle återupptas.

Två soldater dödades i en av attackerna, som inträffade i provinsen Kandahar, enligt regeringen. Fem dödades i en attack i provinsen Logar nära Kabul, enligt en talesperson för provinsens guvernör.

Enligt det nya avtalet mellan USA och talibanrörelsen ska Afghanistans regering frige runt 5 000 fängslade talibaner och talibanrörelsen ska släppa omkring 1 000 fångar från regeringssidan.

Men president Ashraf Ghani sade kort därefter att han inte har förbundit sig att släppa några fångar. Uttalandet har lett till att många tvivlar på att de planerade samtalen mellan regeringen och talibanrörelsen blir av som planerat.