Nej till parlamentspaus för Johnsons parti

TT-Reuters-AFP

Publicerad 2019-09-26

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Arklivbild.

Den brittiske premiärministern Boris Johnson och hans parti, Konservativa partiet, har förlorat ännu en omröstning i parlamentet. Partiet hade begärt att parlamentet nästa vecka hålls stängt i tre dagar då man håller en årlig tredagarskonferens i Manchester.

Men det blev nobben, 309 röstade nej till begäran medan 289 röstade ja.

Normalt gör parlamentet uppehåll under partiernas politiska konferenser men oppositionen framförde inför torsdagens omröstning att man mot bakgrund av på det pressade politiska läget som Storbritannien befinner sig i kommer att rösta nej till begäran.

Redan inför torsdagens omröstning deklarerade Konservativa partiet att det avsåg genomföra konferensen oavsett hur parlamentet skulle rösta.

Boris Johnson har lovat att Storbritannien ska lämna EU den 31 oktober – med eller utan ett avtal med unionen.

En majoritet i parlamentets underhus har dock drivit igenom lagstiftning som kräver en ytterligare förlängning till början av 2020, om inte underhuset dessförinnan godkänner antingen en uppgörelse eller ett utträde utan avtal.

Den 28 augusti meddelade Boris Johnson att han vill hålla parlamentet stängt från början av september till 14 oktober – två veckor innan Storbritannien ska lämna EU. Tidigare denna vecka, den 24 september, meddelade Högsta domstolen att Boris Johnsons begäran att skjuta upp öppningen var olaglig och att det var fel att stoppa parlamentarikerna från att utföra sitt arbete.