Pappan till mördade pojken: ”Kan inte bara låta det här passera”

Uppdaterad 2019-10-13 | Publicerad 2019-10-12

Fredagen den 19 juli hittas en mamma och hennes 10-årige son döda i mammans lägenhet i Trelleborg.

Enligt kommunen visar nu en utredning att kommunen inte kunnat ändra utgången, skriver Trelleborgs Allehanda.

– Det är kränkande, säger pojkens pappa.

Pappan är mycket kritisk mot hur Socialförvaltningen i Trelleborg hanterat ärendet.

Bland annat menar han att kommunen borde berätta om de brister som framkom i en extern utredning, som gjordes efter mordet och som nu är klar.

För Trelleborgs Allehanda berättar pappan att han länge försökte få kommunen att förstå att pojkens mamma inte mådde bra. Han ska bland annat ha gjort flera orosanmälningar samt ansökt om enskild vårdnad, på grund av mammans missbruksproblem.

– Jag hade kunnat ta min son och flytta till okänd ort, men det är brottsligt. Jag hade inte kunnat göra mer. Inte inom lagens ramar i alla fall, säger pappan till tidningen.

Vidare berättar han att kommunen ansett att han och mamman haft ett bristande samarbete, trots att mamman året före mordet varit aktuell inom fem olika enheter på socialförvaltningen, vilket utredningen visar.

Den externa utredaren konstaterar samtidigt att samverkan mellan enheterna har brustit, och att kommunen valt att inte starta ett så kallat tillfälligt team som kan tillsättas just för att öka samverkan i enskilda ärenden.

Inga allvarliga missförhållanden

Kommunen själva anser inte att de gjort fel. I ett pressmeddelande skriver de att de fullgjort sitt uppdrag, att några allvarliga missförhållanden inte förekommit och det inte fanns något i socialförvaltningens agerande som hade kunnat ändra utgången.