Här lägger jättefartyget med rysk fossilgas till i Nynäshamn

Uppdaterad 2023-02-25 | Publicerad 2023-02-24

Här lägger fartyget med rysk fossilgas till i Nynäshamn – på årsdagen av invasionen av Ukraina.

Köparen är det finska företaget Gasum – som i sin tur bland annat levererar till ståljätten SSAB.

– Vi har ett långtidskontrakt. Om vi inte tar emot gasen måste vi betala för den i alla fall, säger Olga Väisänen på Gasum.

Aftonbladet kunde i går berätta att det 155 meter långa ”Coral Energy” var på väg mot Sverige med rysk fossilgas. Fartyget lämnade ryska Vysotsk vid Finska viken den 21 februari.

Klockan 9.17 på fredagsmorgonen – på årsdagen av Rysslands invasion – angjorde det Nynäshamn.

Gasterminalen i Vysotsk ägs av statligt kontrollerade Gazprom – som också levererat gasen – samt Novatek. Det sistnämnda bolaget kontrolleras av oligarkerna och Putinvännerna Leonid Mikhelson och Gennadij Timtjenko.

Riksdagen beslutade redan i maj att importen av rysk energi skulle upphöra, men handeln har trots det fortsatt. Lasten på ett enda fartyg kan vara värt uppemot 200 miljoner kronor, pengar som kan gå in i den ryska krigskassan.

– Samtidigt som missilerna faller över civila så finansierar Sverige kriget genom köp av rysk fossilgas. Det är skamligt, sa Rolf Lindahl, kampanjledare på miljöorganisationen Greenpeace.

”Beslut vi fattat”

Köparen av den ryska gasen är det finska statliga energibolaget Gasum, med terminal i Nynäshamn. Företagets kommunikationsdirektör Olga Väisänen bekräftar leveransen

– Vi har ett långtidskontrakt. Om vi inte tar emot gasen måste vi betala för den i alla fall.

Hur länge till löper ert kontakt?

– Vi ger inte ut några sådana detaljer.

Varför inte?

– Det är ett beslut vi har fattat. Vi gör aldrig det.

Vad säger era kunder om den ryska gasen?

– Vi har en pågående diskussion. Du får fråga dem.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har gång på vädjat till omvärlden att sluta köpa ryska gas. Hur känns det att jobba på ett företag som fortsätter den handeln?

– Som jag sagt följer vi kontraktet. Om EU eller nationella regeringar skulle kräva att handeln upphör så kommer vi naturligtvis att följa det, säger Olga Väisänen.

SSAB storkund

Olga Väisänen vill inte precisera hur stor andel av fossilgasen företaget säljer i Sverige som har sitt ursprung i Ryssland, men uppger att det rör sig om ”mindre än 50 procent”.

En av Gasums storkunder är ståljätten SSAB, där svenska staten är största enskilda ägare genom LKAB.

Tobias Wagner, tillförordnad presschef på SSAB, uppger att företaget har en överenskommelse med Gasum som innebär att det finska företaget åtagit sig att importera motsvarande mängd gas som SSAB köper från andra marknader än den ryska.

Men någon löfte om att rysk gas inte driver SSAB:s industrier kan han inte ge.

– I och med att vi har den här överenskommelsen med Gasum upplever jag att vi har kommit en bit i frågan, säger han.

”Utvärderar löpande”

Är det godtagbart resultat ett år efter krigsutbrottet?

– Vi utvärderar det här löpande och får hela tiden titta på hur vi ska agera framåt, självklart.

Destination Gotland var tidigare kund till Gasum, men har till skillnad från SSAB valt att byta leverantör.

– Skälet var att de inte kunde garantera att deras produkt var fri från inblandning av rysk gas, säger Adam Jacobsson, sälj- och marknadschef på rederiet.

Regeringen valde på fredagseftermiddagen att besvara frågorna skriftligt genom utrikeshandelsminister Johan Forssell.

Hur ser statsrådet på att SE fortsätter stödja RU:s krigskassa genom denna import?

– Vi arbetar på EU-nivå för att även rysk gas ska omfattas av sanktioner. Ingen fråga är lika central för vår säkerhet som att Ukraina klarar att försvara sig mot Rysslands oförsvarbara invasion. Vid stödjer Ukraina fullt ut och på flera sätt, från militärt till humanitärt. I det europeiska gasnätet är det i nuläget bara mellan 3 till 10 procent rysk gas. Detta trots att de sanktioner som finns inte omfattar naturgas. 

När kommer import av rysk energi att slutligt upphöra?

– Den svenska regeringen trycker på inom EU, både för att skärpa befintliga sanktioner men också för att anta fler åtgärder i syfte att minska beroende av rysk gas, skriver Johan Forssell.