Dansk polis stoppade terrorplan – fyra gripna

Publicerad 2023-12-14

Polis på plats i Köpenhamn på torsdagen.

Ett internationellt terrornätverk som misstänks ha planerat terrorbrott i Danmark har avslöjats, uppger dansk polis under en presskonferens.

– Tre personer har gripits i Danmark och ska häktas i eftermiddag, säger Flemming Drejer, operativ chef för danska säkerhetspolisen PET.

Insatsen leddes av PET, som uppger att personerna ingår i ett internationellt nätverk som även ska ha koppling till den kriminella gängmiljön.

En person ska även ha gripits i Nederländerna. Det rör sig enligt polisen i Rotterdam om en 57-årig man, som anhölls på begäran av tysk polis.

Dansk polis har samverkat för att komma personerna på spåren, fortsätter Flemming Drejer.

– Det baseras på en intensiv utredning i tätt samarbete med våra utländska samarbetspartners.

Polisutredningen har avslöjat att ett nätverk av personer höll på att förbereda en terrorhandling. Ingripandet gjordes i ett tidigt skede.

– Vi i PET kallar det här en säkerhetsoperation, säger Flemming Drejer.

Polisinspektör Peter Dahl och Flemming Drejer, operativ chef för danska säkerhetspolisen PET, under torsdagens presskonferens.

Hade man ingripit i ett senare skede hade kanske bevisläget blivit bättre, men säkerheten har gått först, understryker han.

Samtidigt uppger israeliska underrättelsetjänsten Mossad att de gripna i Danmark har kopplingar till Hamas, rapporterar israeliska tidningen Haaretz – som dessutom uppger att sju personer frihetsberövats.

Aktioner i flera städer

Det är ännu oklart vad misstanken specifikt rör. PET vill inte prata om något eventuellt mål för den planerade attacken, inte heller motiv.

– Jag kan inte gå närmare in på mål eller motiv, jag vill dock säga att vi självklart ska vara uppmärksamma på judiska lokaler, säger Flemming Drejer.

Det finns tydliga kopplingar till andra länder, framhåller han.

– Det finns misstänkta personer i utlandet, men jag kan inte gå in närmare på det.

De anhållna har enligt säkerhetspolisen kopplingar till gängmiljön och det kriminella nätverket Loyal to Familia.

Vad gäller kopplingar till den gängkriminella miljön nämner han särskilt Loyal to Familia, som är förbjudna att verka i Danmark.

Utöver PET deltog fem av Danmarks polisområden i aktionen, som inleddes tidigt på torsdagsmorgonen.

Bland annat ska en aktion ha genomförts i Odense under morgonen, uppger lokala medier.

– Extremt allvarligt, säger statsminister Mette Frederiksen (S) i en kommentar till händelseförloppet, och fortsätter:

– Det här visar vilken allvarlig situation Danmark befinner sig i.

Säpo kände till

I augusti uppmanade terrorrörelsen al-Qaida till angrepp i Danmark med hänvisning till den senaste tidens koranbränningar, uppger Danmarks Radio.

Terrorhotnivån i Danmark ligger i nuläget på nivå 4 av 5, precis som i Sverige.

Köpenhamnspolisen har ökat sin närvaro på offentliga platser.

Huruvida några svenskar gripits är oklart.

– Säpo kände till ärendet i Danmark men utöver att konstatera det så får vi hänvisa till den danska utredningen, säger presstalesperson Fredrik Hultgren-Friberg till TT.

Under kvällen skulle den judiska högtiden Hanukkah firas på Rådhusplatsen i Köpenhamn, men de planerna har avblåsts på grund av säkerhetsläget och terrorhotet mot Danmark, skriver rabbinen Yitzi Loewenthal i ett mejl till nyhetsbyrån Ritzau.