Nordamerika i spänd väntan på solförmörkelse

Kristin Groth/TT

Publicerad 2024-04-08

Var är det bäst att stå? Kommer det att vara molnigt? Vilka appar är bäst? Skadas ögonen om man tittar direkt mot solen?

Vilka låtar ska vi lyssna på?

Nordamerika gör sig redo för total solförmörkelse.

I ett band diagonalt över Nordamerika – från Mexikos Stillahavskust, över 15 delstater i USA och slutligen ut över Atlanten vid Newfoundland på Kanadas östkust – kommer dagen under några minuter att bli till skymning.

På många håll har minutiösa förberedelser inför tilldragelsen pågått under lång tid. Mängder av besökare kan bli en injektion i ekonomin och samtidigt utsätts stora och små orter för logistiska utmaningar. På många håll har hotellrummen varit fullbokade i flera månader.

”Ett slags vördnad”

Bill Nelson vid USA:s rymdstyrelse Nasa tycker att solförmörkelser har en speciell kraft.

– De får människor att känna ett slags vördnad för skönheten i vårt universum, säger han till nyhetsbyrån AFP.

Tiotals miljoner människor lever i det cirka 18 mil breda band där den totala solförmörkelsen kommer att synas, och runt ett par hundra miljoner andra bor inte långt därifrån.

Händelsen väntas bli en av världens mest filmade och fotograferade i år, men för att ta de bästa bilderna gäller det att befinna sig i rätt område och – inte minst – att fenomenet inte råkar täckas av moln under de få minuter som allt handlar om. Vädermyndigheten NWS räknar ner och kommer dagligen med prognoser om moln som kan täcka solförmörkelsens sträckning och tips florerar om kamerafilter, inställningar och stativ, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Sänds på nätet

Mängder av appar finns också att ladda ned för den som vill ha hjälp med information om solförmörkelsen på specifika platser, med de viktigaste tidpunkterna och simulationer av hur det kommer att se ut där användaren befinner sig.

Mängder av spellistor har skapats med lämplig musik för temat och på vissa håll stänger skolor för att eleverna ska kunna följa tilldragelsen.

De som inte har möjlighet att se månen skugga solen i verkligheten kan vända sig till internet. Nasa sänder live från flera städer och mediebolag rapporterar friskt, bland annat från åskådarevenemang och andra festligheter. Men med solförmörkelsen följer också vissa faror. För att undvika allvarliga ögonskador när solförmörkelsen är partiell är speciella glasögon viktiga, annars går det bra att tillverka egna tittanordningar av kartong, sax och folie, tipsar rymdstyrelsen.

Följ ämnen i artikeln