Beordrades att evakuera – sköts

Uppdaterad 2024-02-15 | Publicerad 2024-02-14

Israelisk militär omringar Nassersjukhuset i södra Gaza.

Människorna där inne har beordrats att evakuera.

Men flera ska ha skjutits ihjäl när de försökt ta sig ut, enligt vittnesmål.

Följ ämnen
Gaza

Läget är mycket allvarligt på Nassersjukhuset i staden Khan Yunis i södra Gaza.

Efter veckor av intensiv beskjutning både nära – och i bland direkt mot – sjukhuset, har Israels militär (IDF) beordrat människorna där att evakuera.

Hundratals patienter och vårdpersonal tros befinna sig på sjukhuset, tillsammans med omkring 10 000 internflyktingar.

Under onsdagen lämnade flera av dem.

Men samtidigt kom uppgifter från både läkare och de lokala Hamaskontrollerade hälsomyndigheterna om att IDF omringat sjukhuset och att israeliska krypskyttar befann sig i närheten. Al Jazeera skriver också att människor som försökte evakuera blev beskjutna och att vittnen sett folk skjutas ihjäl.

”Omöjlig situation”

– Människor har tvingats in i en omöjlig situation: Att stanna på Nassersjukhuset mot den israeliska militärens order – och bli möjliga måltavlor – eller att lämna byggnaden ut i ett apokalyptiskt landskap där bombningar och evakueringsordrar är en del av det dagliga livet, sa Lisa Macheiner, Läkare utan gränsers projektkoordinator i Gaza, i ett uttalande i går.

– Sjukhus ska vara säkra platser, de ska inte evakueras över huvud taget.

Israel har upprepade gånger anklagat Hamas för att använda sjukhus i militärt syfte, och under gårdagen uppgav IDF också i ett pressmeddelande att personer som kidnappats av Hamas den 7 oktober hålls i just Nassersjukhuset.

Hamas har nekat till alla sådana anklagelser.

Bild från ett tidigare tillfälle när palestinier beordrades att evakuera Nassersjukhuset.

Ingenstans att ta vägen

Sent under onsdagskvällen uppgav Läkare utan gränser att de allra flesta internflyktingarna lämnat sjukhuset – utan att ha någonstans att ta vägen.

Norrut har israelisk militär genomfört en omfattande markinvasion och stora delar av området ligger nu i ruiner. Dessutom bedöms flera platser fortfarande vara mycket farliga eftersom israelisk militär finns kvar i området och attacker fortfarande sker. Hjälporganisationer har larmat om att de har mycket svårt att nå fram till civilbefolkningen som fortfarande finns kvar.

Söderut ligger gränsstaden Rafah närmast.

”Känsla av desperation”

Dit har över 1 miljon av Gazas 2,3 miljoner invånare tagit sig enligt israeliska militärens instruktioner. Men där har attackerna från IDF ökat under den senaste tiden, och Israels premiärminister Netanyahu har också sagt att en markinvasion mot Rafah planeras.

– Människor frågar oss: var är det säkert? Var ska vi ta vägen? Men det finns inget svar på det, och det ger verkligen en känsla av desperation. Människor vet inte vad de ska göra längre. De känner sig inte säkra, och är livrädda för vad som ska hända härnäst, säger Lisa Macheiner från Läkare utan gränser.

Omöjligt uppdrag

Organisationen uppger att dess vårdpersonal och patienter tvingats evakuera från olika vårdplatser och sjukhus nio gånger sedan Israel inledde sitt krig mot Hamas i Gaza, efter att ha attackerats från både luften och marken.

Man skriver också att vårdpersonal och patienter gripits, skadats och dödats och att det är omöjligt att utföra livsviktig vård när bombningar och beskjutning från IDF intensifieras.

Att attackera vårdinrättningar, vårdpersonal och patienter utgör folkrättsbrott, påminner organisationen också.

”Vi upprepar vår vädjan om en omedelbar vapenvila”, skriver Läkare utan gränser.

Fotnot: Ingress och rubrik i denna text har förtydligats.

Efter en tidigare attack vid Nassersjukhuset.