Läkare utan gränser kravbrev till regeringen – ”Ett grovt misslyckande”

Publicerad 2023-12-05

Sjukhusen i Gaza har förvandlas till bårhus.

Det menar Läkare utan gränser som i ett öppet brev kräver att regeringen ska göra allt de kan för att få till en vapenvila i området.

”Ni måste kräva av den israeliska regeringen att den upphör med de dödliga attackerna mot palestinska civila och tillåter livsnödvändig humanitär hjälp”.

Följ ämnen
Gaza
Israel

I brevet, som publicerades under måndagen, vädjar organisationen Läkare utan gränser ”ur djupet av våra hjärtan” att den svenska regeringen gör allt som står i dess makt för att bidra till omedelbar och långvarig vapenvila i Gaza.

”Även om sju dagars paus från striderna var ett tecken på medmänsklighet är det inte på något vis en lösning. Alla former av andrum för människorna i Gaza är välkomna, inte minst om de medför tillgång till sjukvård och medicinsk utrustning, mat och vatten” skriver företrädare för organisationen i brevet.

Sjukhus förvandlas till bårhus

De konstaterar att enorma mängder humanitär hjälp behövs ”med tanke på de omätliga behoven” som finns, men menar samtidigt att ”nu när pausen är över har dödandet och förstörelsen återupptagits”.

Israel har uppvisat en total avsaknad av respekt när det gäller att skydda Gazas sjukvårdsinrättningar. Vi ser hur sjukhus förvandlas till bårhus, ibland till ruiner. De utsätts för attacker, skottlossning och räder, de omringas och attackeras av stridsvagnar. Patienter och medicinsk personal dödas”, skriver företrädarna.

Vidare konstaterar man att ett stort antal dödsfall bland sjukvårdspersonal inträffat och att medicinsk personal, inklusive Läkare utan gränsers egen personal, är ”helt utmattade och förtvivlade”.

”De har tvingats amputera armar och ben på barn med svåra brännskador, utan tillgång till bedövning eller steriliserade instrument”.

Palestinsk man sörjer vid Nassersjukhuset i Gaza.

”Världens största utomhusfängelse”

Läkare utan gränser liknar Gaza vid ” vid världens största utomhusfängelse” sedan blockaden 2007, och att tillförseln av vatten, mat, bränsle och medicinsk utrustning är kraftigt begränsad.

”Att utsätta en hel befolkning för kollektiv bestraffning är ett krigsbrott enligt internationell humanitär lag”.

Avslutningsvis riktar organisationen fyra krav till regeringen: att attackerna mot civila och mot sjukhus och personal måste upphöra, liksom tvångsförflyttningarna av människor samt belägringarna och restriktionerna för humanitär hjälp.

De skriver även att de alltid uppskattat Sveriges tongivande roll som givare och aktiv röst i det humanitära samfundet, oavsett regering, men konstaterar:

”Vad som pågår i Gaza nu är ett grovt misslyckande för allt vad humanitet står för, och det är en skam att världssamfundet tillåter det att fortgå”.

Statsminister Ulf Kristersson.

Följ ämnen i artikeln