Wallberg uppmanas lämna Nobeluppdrag

Publicerad 2016-09-06

Harriet Wallberg petas som ledamot i Nobelförsamlingen efter sitt agerande i Macchiarini-affären uppger TT.

Även Karolinska institutets tidigare rektor Anders Hamsten uppmanas lämna sitt uppdrag som ledamot.

– Förtroendet för de två rektorerna är förbrukat, säger Thomas Perlmann, sekreterare i Nobelförsamlingen.

Beskedet kommer dagen efter att regeringen meddelat att Wallberg blir av med jobbet som universitetskansler.

– Förtroendet för de två rektorerna, det vill säga Harriet Wallberg och Anders Hamsten, är så pass allvarligt skadat att förtroendet är förbrukat. Förtroendeskadan är så stor och av en sådan art att vi kommer att uppmana dem att avgå från Nobelförsamlingen, säger Thomas Perlmann, sekreterare i Nobelförsamlingen, till TT.

Räknar med att de avgår

Harriet Wallberg har varit ledamot i Nobelförsamlingen, som beslutar om pristagarna för Nobelpriset i fysiologi eller medicin, sedan 2002. Beslutet att hon får gå fattades i går kväll efter samtal mellan nyckelpersoner i Nobelförsamlingen och Nobelkommittén.

– Jag har inte fått tag på dem. Men vi kommer så snart som möjligt att uppmana dem att avgå, säger Thomas Perlmann till TT.

Varken Anders Hamsten eller Harriet Wallberg har dock deltagit i Nobelförsamlingens arbete i år.

Rent formellt finns ingen möjlighet för Nobelförsamlingen att avsätta de två ledamöterna, men en uppmaning att avgå har i praktiken samma effekt.

– Vi räknar givetvis med att de kommer att vilja avgå. De har ingen möjlighet att arbeta inom Nobelarbetet oavsett om de skulle avgå eller ej, säger Thomas Perlmann.

"Hennes förtroende är skadat"

Under gårdagen fick Harriet Wallberg även sparken som universitetskansler.

Detta då Wallberg var rektor för KI när Paolo Macchiarini anställdes som gästprofessor.

Under måndagen presenterades en rapport av utredaren Sten Heckscher där anställningen och hanteringen av Macchiarinis verksamhet fick svidande kritik. I den framkom även att Wallberg haft en aktiv roll och egna kontakter med Macchiarini under rekryteringsprocessen.

– Förtroendet för henne är skadat. Jag har kallat till henne för ett samtal i dag och sagt att hon inte kan verka i rollen som universitetskansler. Hon har sagt sig förstå detta, meddelade minister för högre utbildning och forskning, Helene Hellmark Knutsson (S), under en presskonferens på måndagskvällen.

Hellmark Knutsson meddelade också att hela KI:s styrelse ska bytas ut efter skandalen. I fredags avgick även KI:s ordförande Lars Leijonborg. Något som han menar inte ska ha något samband med rapporten som presenterades på måndagen.

– Jag skulle ändå avgå i april och med tanke på det förändringsarbete som nu väntar, är det bättre om någon som ska sitta längre än jag får sköta det, sa han i fredags till TT.

Flera har smutsiga fingrar

Men det är inte bara Harriet Wallberg och Anders Hamsten från Nobelförsamlingen som varit delaktiga i rekryteringen av Paolo Macchiarini. Även professorerna Ernest Arenas och Edvard Smith var – tillsammans med 14 andra forskare – med och skrev under det rekommendationsbrev som låg till grund för anställningen av Paolo Macchiarini. Både Kjell Asplund och Sten Heckscher refererade till brevet i sina utredningar och beskrivit det som avgörande för Macchiarinis anställning vid KU respektive KI.

Tidigare har ledamöterna Hans-Gustaf Ljunggren, Urban Lendahl och Katarina Le Blanc meddelat att de tar "time out" i Nobelförsamlingens arbete så länge utredningen i Macchiarini-ärendet pågår.

– De här personerna har helt olika roller. Urban Lendahl har själv tagit konsekvenserna och deltar inte i årets arbete. När det gäller Edvard Smith och Ernest Arenas så är de två av dem som skrev under en skrivelse. Vi tycker inte att det är ett problem av en sådan art att det alls påverkar församlingen, säger Thomas Perlmann.

Kirurgskandalen på KI – detta har hänt

2010: Anställs vid KI

Paolo Macchiarini.

Den italienske kirurgen och forskaren Paolo Macchiarini anställs som gästprofessor på Karolinska Institutet (KI) samt på deltid som överläkare på Karolinska universitetssjukhuset (KS).

2011–2012: Riskfyllda operationer kräver liv
Macchiarini utför tre operationer med konstgjorda luftstrupar på KS. Två av de patienter som opererats av Macchiarini är nu döda. En lever, men vårdas på sjukhus i USA.

2013: Stoppas
KS stoppar alla fortsatta operationer med syntetiska luftstrupar. Samma år inleder Macchiarini kliniska studier i Krasnodar i Ryssland, där patienter ska opereras i forskningssyfte.

2014: Anklagas för fusk
Tre olika anmälningar där Macchiarini aklagas för forskningsfusk lämnas in, en av en belgisk forskare och två av fyra läkare vid KS. KI ger professor emeritus Bengt Gerdin i uppdrag att granska materialet gällande två av anmälningarna.

2015: Försvaras av KI
Varken KI:s etiska råd eller dåvarande rektor Anders Hamsten anser att Macchiarini har gjort sig skyldig till forskningsfusk. Dock avslutas hans gästprofessur och han får en tidsbegränsad anställning som forskare. Anställningen löper ut den 30 november 2016.

2016: Skandalen växer
Efter att SVT sänt dokumentärserie ”Experimenten” avgår rektor Anders Hamsten, KI:s dekanus Hans-Gustaf Ljunggren och rektorsrådet Jan Carlstedt-Duke. De följs av fler avgångar – bland annat får Macchiarini själv sparken. I februari avslöjas att Macchiarini ljugit om sina meriter. I september presenteras en utredning av skandalen där KI får skarp kritik. KI:s ordförande Lars leijonborg avgår, och universitetskanslern Harriet Wallberg tvingas lämna sin tjänst.

LÄS OCKSÅ:
Skandalkirurgen i intervju: ”Jag är inte Gud”
Han lurade världen – sa att han var påvens läkare