Karlskrona vinklar om livesändning av ubåtsbas

Publicerad 2017-08-18

Via en webbkamera har vem som helst kunnat se när fartyg och ubåtar rycker ut från Marinbasen i Karlskrona – ända sedan 2009.

– Det ger ju främmande makt eller terroristorganisationer möjlighet att hålla koll på militär verksamhet, säger försvarsanalytikern Johan Wiktorin.

I går kom Marinbasen överens med Karlskrona kommun om att vinkla bort kameran från skyddsobjektet.

Via sajten webbkameror.se livesänder Karlskrona kommun en vy över den havsnära staden, vilket är tänkt att attrahera turister. Den något hackiga sändningen pågår dygnet runt.

Men i den idylliska vyn har man även kunnat överblicka Marinbasen i Karlskrona, med dess militära fartyg och ubåtar.

Pågått sedan 2009

Marinbasen är ett militärt skyddsobjekt och därmed olaglig att fotografera. Ändå har filmningen pågått ända sedan år 2009, uppger Marinbasen för Aftonbladet.

– Vi har väl inte sett det som ett problem, utan mer sett det som olämpligt med den kameran på den platsen. Sedan dess kan man säga att omvärldsläget har förändrats, och intresset för militär verksamhet också, säger Carolina Lorentzon Nilsson, kommunikationschef för Marinbasen i Karlskrona.

”Skulle kunna vara spioneri”

Livesändningen har uppmärksammats under lång tid, bland annat i BLT. Den brittiska författaren och försvarsanalytikern H.I. Sutton har till tidningen kallat livesändningen för ett ”skräckexempel.”

– Skulle man ställa sig för egen del att fotografera kan man göra sig skyldig till brott mot skyddslagen. Och lämnar man över det till främmande makt så skulle det vara spioneri, säger försvarsanalytikern Johan Wiktorin.

Om man följer livesändningen under lång tid är det möjligt att skapa sig en bild av hur det svenska marinförsvaret opererar, enligt försvarsanalytikern.

– Det ger ju främmande makt eller terroristorganisationer möjlighet att utan ansträngning hålla koll på militär verksamhet vid Marinbasen, säger Johan Wiktorin.

Marinbasen: ”Olämpligt”

På torsdagen möttes turistchefen för Karlskrona kommun, stabschefen och en säkerhetschef för Marinbasen för att diskutera en lösning på problemet.

Man kom fram till att kommunen skulle vinkla om kameran, vilket gjordes under torsdag eftermiddag.

– Vi att det är jättebra att vi har kunnat komma överens om en lösning, att kommunen kunde rikta om kameran. Så att man kan fortsätta att visa Karlskrona, men inte de delarna som vi tycker det är olämpligt att visa, säger Carolina Lorentzon Nilsson, kommunikationschef för Marinbasen i Karlskrona.

Följ ämnen i artikeln