Veteranen Ian Long, 28, bakom Borderline-massakern

Uppdaterad 2018-11-09 | Publicerad 2018-11-08

Ian Long, 28, sköt ihjäl vakten utanför baren Borderline i Thousand Oaks, Kalifornien.

Sen gick han in och utförde en massaker bland festande college-ungdomar.

– Vi har ingen aning om motivet, säger sheriff Geoff Dean, på sin näst sista dag på jobbet.

Under torsdagseftermiddagen släppte polisen i Thousand Oaks, Kalifornien, identiteten på gärningsmannen bakom massakern på Borderline Bar & Grill.

Massmördaren ska vara marinkårsveteranen Ian Long, 28.

Minst tolv människor mördades och ett tiotal är skadade.

– Han gick fram till baren, sköt ihjäl vakten som fanns utanför. Sen gick han in och sköt fler väktare och anställda innan han vände in i baren och fortsatte skjuta, säger sheriff Geoff Dean på en presskonferens vid 16-tiden.

– Vi har i nuläget inga uppgifter om motivet, säger Geoff Dean.

Han säger att de inte tror att han valt baren på måfå men att väl inne i lokalen där uppåt 200 college-ungdomar festade så verkar han ha skjutit urskillningslöst.

Ian Long ska ha varit beväpnad med en pistol av märket Glock 21 med kaliber 45 som han köpt lagligt och sedan själv modifierat. Ändringen gjorde att att pistolens magasin hade fler än de tio som är standard för modellen.

Men exakt hur många är oklart.

Runt 30 skott ska ha avlossats men sheriff Geoff Dean kan inte svara på om Long laddat om under massakern.

Under presskonferensen framkom att polisen haft ett ärende i Ian Longs hem i april i år. Efter den händelsen ska han ha undersökts av psykologer.

– Patrullen som besvarade larmsamtalet befarade att han kunde lida av poststraumatiskt stresssyndrom. Men experterna på mental hälsa friskförklarade honom samma dag, säger Geoff Dean på presskonferensen.

Long ska ha blivit misshandlad på en bar i området under 2015 men det ska inte ha skett på Borderline, enligt sheriffen som säger att de inte vet varför han valt att genomföra masskjutningen just där.

Ian Long hittades efter massakern död inne på baren av polis och tros ha tagit sitt liv efter dådet.

– Han hittades på ett kontor i anslutning till entrén, säger Geoff Dean.

Under torsdagen genomför polisen husrannsakan tolv minuters bilfärd från baren i marinkårveteranens hem i jakten på svar.