Tvingades bo med skräckmyror – nu stämmer de bostadsbolaget

Uppdaterad 2018-08-27 | Publicerad 2016-11-22

Familjen tvingades bo i en lägenhet full av vägglöss och myror i nästan ett år.

Först när en specialistläkare konstaterade att dottern inte kunde bo kvar i all ohyra fick de en evakueringslägenhet.

Nu stämmer de kommunala bostadsbolaget MKB på nästan en halv miljon kronor.

– Det är jättetufft, vi vet inte vad som kommer att hända, säger mamman.

Förra sommaren flyttade en familj i Malmö in i en hyreslägenhet hos det kommunala bostadsbolaget i Malmö, MKB.

Men vad de inte visste var att fastigheten kryllade av faraomyror– och att MKB visste om det.

Sedan tidigare fanns det nämligen ohyra i fastigheten.

Livet blev snabbt ett helvete för familjen. Sanering sattes in, men enligt familjen blev myrorna trots detta bara fler. Lägenheten visade sig också vara full av vägglös.

Stämmer hyresvärden

Nu stämmer de MKB på 467 416 kronor, knappt en halv miljon kronor.

– Vi stämmer dem på vårt bohag, psykiskt och fysiskt lidande och utgifter vi har haft under den här tiden, bland annat hotellkostnader när de vägrade ge oss annat boende. Det är också läkarkostnader, säger kvinnan i familjen.

I stämningsansökan, som lämnades in till Malmö tingsrätt i slutet av förra veckan, har de listat alla saker som blivit förstörda.

Familjen yrkar också ersättning för läkarkostnader inklusive salvor att lägga på såren och kompensation för sveda och värk på 60 000 kronor.

Paret har också fått bestående ärr efter skadedjursinvasionen. Sambon har, över ett år senare, räknat till 36 bett på vänster sida och läkare har konstaterat att de är från vägglössen.

Dottern har fått blödande sår

Faraomyror är små, gulaktiga myror som bara klarar sig inomhus i Sverige. De kommer nämligen från tropiska länder. De lever av sötsaker och äter dessutom protein från djurriket – som människokött.

Särskilt har parets dotter fått blödande sår på hela kroppen och i ansiktet.

Hur mår ni nu?

– Vi tar en dag i taget. Vi har ingen aning om vad som kommer att hända. Det är jättetufft, säger kvinnan i familjen.

– Vi har fortfarande ärren. Min man har fortfarande problem av vägglössbetten och det har jag också. Vi får smörja in oss och gå på kontroller.

Först efter ett år i den ohyreinfesterade bostaden erbjöd MKB familjen en evakueringslägenhet. Då hade en specialistläkare meddelat att kvinnans dotter inte kunde bo kvar i lägenheten förrän all ohyra var borta.

De betalar fortfarande full hyra för den gamla lägenheten, trots att evakueringslägenheten är gammal och håller betydligt sämre standard än deras egen.

– Det är inte så kul att bo där, men det är tak över huvudet och inga skadedjur, säger kvinnan.

”Försökte hjälpa”

MKB vill i nuläget inte kommentera stämningsansökan som lämnats in mot dem.

– De har lämnat in en stämning och just nu talar det starkt för att det kommer att avgöras i tingsrätten. Vi delar inte deras beskrivning av vad som har hänt, men det kommer vi att förklara närmare i domstolen, säger Margaretha Söderström, kommunikationschef på MKB.

– Vi ville verkligen försöka hjälpa familjen, ingen vill ha skadedjur i sin lägenhet. Vi ville få tillträde till lägenheten, men blev inte insläppta.

Margaretha Söderström säger att fastighetsägaren inte har någon skyldighet att fixa en ersättningslägenhet, men ändrades sig när de fick intyg om att dottern var dålig.

– Vi beslutade att göra ett undantag när vi fick intyg från annan sjukvårdspersonal, säger Margaretha Söderström.

ANNONS