Wallström: Jag känner otroligt stöd

Uppdaterad 2015-03-20 | Publicerad 2015-03-13

Är samtidigt självkritisk

Saudikritiken har fått Margot Wallström hyllad och fördömd.

I dag känner hon enormt stöd – men är samtidigt självkritisk:

– Det är lätt att vara efterklok, säger hon om den utdragna S-MP-debatten om det militära avtalet.

Saudiarabien ska ha förvarnats om att Sverige skulle bryta det militära samarbetsavtalet. Efter det stoppades utrikesminister Margot Wallström från att tala vid Arabförbundets möte i Kairo. I tisdags kallade Saudiarabien hem sin ambassadör från Stockholm.

"Ångrar ingenting"

Samtidigt som hon hyllas av Amnesty, Human Rights Watch och i tidningar som Washington post fördöms hon av Gulfstaternas samarbetsorgan, GCC, och regeringskällor anser att frågan hanterats "amatörmässigt" – bland annat för att Wallström använt ordet "medeltida" i sin kritik mot att en bloggare får spöstraff.

Aftonbladet möter utrikesministern efter EU-nämndens möte i dag.

Var det oklokt att använda ord som medeltida i kritiken mot Saudiarabien?

– Jag tycker att jag i dag har fått ett helt otroligt stöd och jag tror att jag i hög grad representerar svenska folket när jag kritiserar situationen vad beträffar mänskliga rättigheter och demokrati. Jag ångrar ingenting av mina uttalanden, utan jag står för dem. Då får jag ta kritik också. Det är väldigt viktigt att fortsatt ta ställning för att Sverige är en röst för demokratin.

Räknar inte med medvind

Kritiker hävdar att man kan kritisera tydligt utan att använda ord som man vet gör att man stöter sig med ett land som Saudiarabien.

– Ska vi kritisera kan vi inte låta någon annan bestämma vad vi ska säga. Jag tycker faktiskt att det är väldigt viktig att vara rak och tydlig. Också i diplomatin måste man kunna vara det. Sedan kommer det alltid kunna finnas synpunkter på vilka ord man använder. Man kan inte räkna med att det alltid blåser medvind om man står upp för principer, som i alla fall för Sveriges räkning är väldigt viktiga.

Det hon kan beklaga är att debatten om Saudiavtalet dragit ut på tiden, och att tonen varit "uppskruvad".

– Jag tycker det var olyckligt att det tog för lång tid. Men det var nödvändigt eftersom det här naturligtvis är en komplex fråga, med flera departement inblandade. Det tog tid och det är alltid olyckligt. Men det som hände i Kairo kunde ingen förutse.

Två säkerhetsvakter

Det var ingen hemlighet att S och MP stod på olika sidor. Borde ni inte gjort upp saken tidigare inom regeringen?

– Ja det är lätt att vara efterklok, men samtidigt måste man gå igenom alla aspekter.

Hur går ni nu vidare konkret?

– Vi skruvar inte upp tonläget, utan vi försöker förstås se till att vi kan upprätthålla handelsförbindelserna och jobbar på det. Vi försöker också framföra att vi föredrar en direkt dialog också med Saudiarabien, och vi vill komma tillbaka till en normalisering av våra relationer. Vi vill fortsätta ha en öppenhjärtig dialog.

Vad gör du personligen?

– Vi använder alla våra diplomatiska förbindelser.

Wallström kom till EU-nämndens sammanträde flankerad av två säkerhetsvakter. Men hon vill inte kommentera om läget förändrat säkerhetssituationen för henne:

– Det vill jag inte svara på.

ANNONS